Temple dels Pobres

La novel·la és un homenatge a l’antic barri de El Poblet. Foto cedida

Els treballadors que van aixecar la Sagrada Família no es veuen a les postals ni a les fotos que els turistes pugen a Instagram, però sense ells el temple mai hauria existit. És per això que no és d’estranyar que siguin els protagonistes de la darrera novel·la de l’historiador i expolític d’ERC, Alfred Bosch: ‘El temple dels pobres’, on explica des del seu punt de vista com van ser els primers anys de la construcció de l’església. “És una manera de mostrar com gent molt modesta va aixecar una cosa tan impressionant. També és un homenatge al barri, que llavors es deia El Poblet. Era pobre, amb barraques i solars abandonats”, diu Bosch.

Un altre punt important del llibre és que inicialment presenta els protagonistes quan són uns nens que, afirma, juguen a barallar-se a pedrades. Després fa un seguiment per les seves vides, per com creixen a “l’ombra del temple” en el qual acaben treballant. El pitjor de tot, però, arriba amb la Guerra Civil. Alguns, afegeix, agafen els fusells i es maten. “És una història molt dura, però explica com alguns se’ls va obligar a ser herois”, recalca.

Part de les diferències dels dos bàndols de la guerra també es veu entre les persones que estaven a favor o en contra de la Sagrada Família. Alguns dels detractors, indica, eren des d’anarquistes fins a bisbes que creien que, més que una església, allò era “una bogeria de Gaudí”. Un sentiment que, com encara passa avui dia, és fruit, recalca, de les reaccions polaritzades que la basílica és capaç de generar. “No deixa indiferent: o enamora o genera rebuig”, recorda.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram