El tramvia

Una imatge que mostra com ha canviat el barri. Foto: Josep Brangulí

El Centre Cívic Casa Golferichs va començar l’any amb un propòsit: crear un arxiu fotogràfic que reflectís la “memòria visual” de l’Esquerra de l’Eixample. Per això, el mes de gener, l’equipament va fer una crida perquè el veïnat els fes arribar fotografies que permetessin apreciar els canvis urbanístics que va experimentar el barri al llarg del segle XX. “La resposta a la convocatòria ha estat molt positiva”, celebra la coordinadora de programació cultural del centre, Neus Fortes.

Com que la iniciativa se centrava exclusivament en qüestions d’urbanisme, Fortes reconeix que han hagut de ser “estrictes” en el procés de selecció i que s’han vist obligats a descartar força imatges. Tot i això, en total n’han aplegat unes 300 que s’ajustaven a la petició que havien fet. Aquesta xifra demostra la bona predisposició de veïns i veïnes, entre els quals destaca un home jubilat que atresora vora 3.000 fotos del barri.

Possibilitats infinites

I ara que ja tenen les fotos, què? El cert és que els impulsors d’aquest projecte –la Casa Golferichs i el seu Espai de Fotografia Francesc Català-Roca, a més de Camí Amic– hi veuen un gran ventall de possibilitats. La primera activitat creada a partir de les fotografies és un itinerari en el marc del cicle Vides a l’aire que tindrà lloc aquest divendres, 19 de maig. Serà una ruta guiada per Pere Cowley, autor del blog pladebarcelona.cat.

En el futur, s’imagina Fortes, les imatges aportades pel veïnat es podrien convertir en una exposició o ser el nucli d’altres propostes. El que té clar és que, a mitjà termini, un cop s’hagin enllestit diversos tràmits, han de ser “de consulta oberta”. L’opció que han trobat des de Golferichs per fer-ho possible és incloure el seu recull al projecte Finestres de la memòria de la Casa Elizalde, que en un principi es limitava a la Dreta de l’Eixample però que ara ja s’ha ampliat a tot el districte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram