Una imatge d’Escales Servitja a principis del segle XX. Foto cedida

El número 11 de la plaça de la Sagrada Família forma part actualment d’un Mercadona (el mateix Mercadona que ocupa l’antic Cinema Niza). Durant més de cent anys, però, aquell local amb vistes privilegiades al temple va ser la seu d’Escales Servitja, històrics fabricants d’escales fetes a mida. Fundat el 1890 al carrer d’Aribau, el negoci es va traslladar a la plaça de la Sagrada Família a principis del segle XX i, de fet, no n’ha marxat mai. Només ha quedat amagat. Amb l’arribada del supermercat, que es va inaugurar a les acaballes del 2020, Escales Servitja va estrenar un nou local a l’interior d’illa batejat enguany amb el nom de Treballadores de la Numax.

Així doncs, l’empresa dels Servitja fa 133 anys que funciona. Els seus responsables actuals són la quarta generació de la família: Mercè Yuste, besneta del fundador, i el seu marit, Ramón Carreño. Ells van agafar el relleu del negoci cap als anys noranta del segle passat i han estat testimonis d’una època de canvis. Tal com explica Yuste, des de l’any 2000 tenen la fàbrica a Caldes de Montbui i es dediquen principalment a fer escales d’interiors, és a dir, per a habitatges. Abans, diu, era diferent. Feien sobretot escales industrials i venien “molt” tant a particulars com a empreses i organismes públics.

Ramón Carreño i Mercè Yuste

Ramón Carreño i Mercè Yuste, actuals responsables d’Escales Servitja. Foto: Línia Eixample

Cementiris i camions de bombers

Hi va haver un temps en què les escales que fabricaven els Servitja eren a tot arreu. Aquesta empresa familiar ha proveït tots els cementiris barcelonins i els de nombrosos municipis catalans, com també ha dotat els Bombers de Barcelona i els Bombers de la Generalitat de les millors escales. “Abans érem els únics de Barcelona”, destaca Yuste.

També eren únics per una altra raó. L’avi de Yuste, potser sense saber-ho, era un as del màrqueting i va inventar un lema que va fer fortuna: “Escaleras Servitja. Antes que nadie llegaron a la luna”. “Encara hi ha clients grans que m’ho diuen”, assegura la neta de Domingo Servitja Pujol, fill de Domingo Servitja Soldevila, el fundador del negoci.

La mare de Yuste, Elvira Servitja, no va agafar el relleu de l’empresa, sinó que ho va fer el seu marit, Joan Yuste. Ell, això sí, li va dedicar a la seva dona un model d’escales, el Modelo Elvi. També hi havia un Modelo Mercedes, per la seva filla Mercè, i el Modelo Madrid, Lérida o Bilbao, aquest últim emprat als cementiris.

Un fulletó publicitari amb el famós lema de l’empresa (esquerra) i el ‘Modelo Lérida’ explicat a un antic catàleg (dreta). Fotos cedides

Tot i que, encara avui, les escales grogues que porten els camions de Bombers de la Generalitat són fabricades per Servitja, Yuste reconeix que la situació “ja no és la mateixa”. Ara, afirma, costa més trobar treballadors que coneguin l’ofici, que sàpiguen treballar la fusta i el ferro, i les crisis han fet que la gent gasti menys. Per acabar-ho d’adobar, la massificació turística ha fet desaparèixer els negocis familiars com el seu de la plaça de la Sagrada Família. Malgrat tot, Escales Servitja s’ha reinventat per adaptar-se al mercat actual i continua al peu del canó, a la seva ubicació de sempre. “La gent ens coneix perquè som els de la Sagrada Família. I aquí ens quedem”, sentencia Yuste.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram