El govern espanyol posarà en marxa a partir del proper 1 de gener del 2013 un nova normativa que permetrà obrir qualsevol dia de l’any als comerços de fins a 300 metres quadrats. A més, la futura reforma ampliarà de 8 a 10 els diumenges i festius mínims en els quals poden obrir els establiments.

Fins ara la llei permetia als comerços de fins a 150 metres quadrats tenir llibertat absoluta per obrir qualsevol dia de l’any. Amb la nova normativa anunciada pel Secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, en una reunió mantinguda amb representants de les autonomies, aquest marge s’amplia a tots aquells establiments de menys de 300 metres quadrats.

El govern central vol així exportar a totes les autonomies el model de la comunitat de Madrid, que té uns horaris molt més liberalitzats que els de Catalunya.

La llei en la que treballa el PP, però, envaeix les competències de la Generalitat en aquesta matèria ja que fins ara, la llei permetia la liberalització absoluta per als comerços de fins a 300 metres quadrats però donava la possibilitat a cada autonomia de reduir-ho fins a 150. El Director General de Comerç de la Generalitat, Josep Maria Recasens, ha explicat que “fins ara a Catalunya només podien obrir les botigues d’alimentació de menys de 150 metres quadrats”.

Recasens s’ha mostrat molt crític amb aquesta reforma que considera que tindrà un “impacte extraordinari” per les petites i mitjanes empreses catalanes i que “canviarà la fisonomia comercial” de moltes zones de Catalunya.

Aquesta última apreciació respon a una altra peça clau de la normativa que fixa l’obligació de donar llibertat absoluta d’horaris i festius a zones turístiques de 14 ciutats espanyoles, entre elles Barcelona.

A més, Comerç també proposa augmentar de 72 a 90 hores setmanals el màxim d’hores comercials entre dilluns i dissabte i eliminar la restricció de 12 hores màximes en festius autoritzats.

D’altra banda, la nova llei també preveu l’ampliació de 8 a 10 els dies mínims de diumenges i festius en els quals els comerços poden obrir al públic. Recasens també ha mostrat el seu rebuig a aquesta novetat i ha afirmat que “Catalunya vol seguir permetent un màxim de 8 festius comercials”.

EN DEFENSA DEL MODEL CATALÀ

La majoria dels comerciants de l’Eixample s’han mostrat contraris a la nova llei i han anunciat que lluitaran amb força. La primera mesura: un manifest comú on explicaran el punt de vista general sobre la liberalització horària.

Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç i també de l’Eix Sant Antoni, ha fet una crida a les organitzacions empresarials per “fer front comú” perquè, segons ha comentat, “s’està posant en dubte el model comercial català”.

De fet, la lluita contra la liberalització horària ha estat el tema insígnia de la Fundació. Tal i com ha explicat a Línia Eixample Carme Izquierdo, presidenta de Cor Eixample, aquesta “ha estat la lluita dels comerciants des del primer dia”.

A més, Izquierdo ha afegit que aquest és el “moment menys oportú” per a canviar les coses ja que “ en aquests moments on no hi ha consum, fer que el comerciant estigui al seu establiment més hores només farà que no guanyi res i tingui més despeses”.

En aquesta línia, els comerciants defensen que la nova normativa repartirà la riquesa de manera desigual afavorint a les grans superfícies. “El petit comerç no té els recursos humans i econòmics necessaris per fer front a aquesta situació”, defensen.

LA GENERALITAT RECORRERÀ AL CONSTITUCIONAL

La Generalitat ha anunciat que recorrerà al Constitucional si la llei imposada des de Madrid vulnera les seves competències en aquesta matèria a Catalunya.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha recalcat que Catalunya i Madrid sempre han tingut una perspectiva diferent pel que fa al model comercial a implantar. En aquest sentit, Homs ha fet referència a l’època de Zapatero per lamentar que la liberalització dels horaris comercials “és un soroll de fons que fa temps que se sent”.

Davant l’anunci de la nova reforma el portaveu del Govern ha defensat el pacte amb el sector abans d’impulsar qualsevol canvi, la defensa del petit comerç i la defensa del consumidor com els tres pilars essencials del model comercial català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram