Javier Marcos, propietari de Montajes y Diseños Marcos, al Fort Pienc. Foto: Línia Eixample

El cas de Javier Marcos va cridar l’atenció de mitjans i ciutadans fa cosa d’un mes. Aquest comerciant del Fort Pienc havia rebut una multa per discriminació per un anunci de feina en què buscava específicament dependentes de més de 40 anys. Per a ell, era prioritari contractar una dona d’aquesta edat després de la jubilació de la dependenta que havia treballat des de feia anys a la seva botiga de cortines, tendals i persianes. En el moment que va publicar l’anunci, aquella treballadora era l’única dona de la petita plantilla de Montajes y Diseños Marcos, formada per cinc persones, i l’empresari volia pal·liar aquesta situació. Inspecció de Treball, però, no va considerar que les seves intencions fossin bones i li va interposar una sanció de 7.501 euros.

Tot i el rebombori que va generar la notícia, el destí de Marcos no va canviar. Finalment, la setmana passada va haver de pagar la multa. Es va poder acollir, això sí, a la reducció del 40% a la qual tenia dret si pagava en un termini determinat. Amb tot, ha acabat pagant 4.500 euros.

“Inapropiada i desorbitada”

En un missatge adreçat als mitjans de comunicació, Marcos ha lamentat que l’administració no hagi reconsiderat la seva decisió malgrat el debat que s’ha obert arran del seu cas. En aquest sentit, ha recordat que “el síndic de greuges va manifestar obertament que la sanció era inapropiada i desorbitada”. En qualsevol cas, ha admès, el consell del síndic va ser que pagués la multa perquè era el “més assenyat”.

“El mateix dia que vaig pagar la multa, va entrar en vigor la nova llei d’ocupació que vol prioritzar la contractació de joves i dones i conté una disposició que entén que això no constitueix un tracte discriminatori per motius d’edat o sexe”, ha assegurat Marcos en el text difós aquest dimecres. El comerciant ha celebrat aquesta novetat, si bé creu que, per a ell, “arriba tard”.

D’altra banda, el propietari del negoci d’Ausiàs Marc, 127, ha posat en valor la “mobilització social i mediàtica” que va despertar la sanció. Segons ell, tot plegat ha posat damunt la taula “la necessitat de replantejar com es formulen i com s’apliquen les lleis”.

Multa de 7.500 euros a un comerç del Fort Pienc per voler contractar una dona de més de 40 anys