Javier Marcos a la botiga que regenta al barri del Fort Pienc. Foto: Línia Eixample

El passat mes de juliol, Javier Marcos, gerent d’una petita empresa del Fort Pienc que només té cinc treballadors, estava preocupat perquè l’única dona de la plantilla es jubilava. Davant d’això, va publicar un anunci de feina on deia que buscava “dones de més de 40 anys” per fer de dependenta. A finals de setembre, li va arribar una citació d’Inspecció de Treball. Segons aquest òrgan, l’anunci de Marcos era un cas de “discriminació per raó de sexe i edat”. La resolució de l’expedient sancionador, que va arribar al gener, va caure com un gerro d’aigua freda per a l’empresari: li havien interposat una multa de 7.501 euros.

“És una barbaritat”, diu el propietari de Montajes y Diseños Marcos, que es dedica a la venda de cortines, tendals i persianes. Considera que la sanció és del tot “injusta” i lamenta les acusacions de discriminació. “Volia tenir almenys una dona en plantilla i preferia que fos de més de 40 anys perquè tingués un perfil similar al de l’anterior dependenta”, es justifica. A més, recorda que l’entorn de la botiga –situada al 127 del carrer Ausiàs Marc– té una població més aviat envellida i que, per tant, bona part de la seva clientela és gent gran. “És més senzill que una persona d’edat avançada s’entengui amb aquests clients”, defensa l’empresari.

Amb tot, va creure que la seva decisió era positiva. “Trobar feina quan ja tens certa edat no és fàcil. Jo tinc 59 anys i els amics que es queden a l’atur ara ho passen molt malament”, assegura. És per això que pensava que rebria una “allau” de candidatures, i no pas una multa. “La Generalitat pot dir obertament que busca bomberes i mosses d’esquadra i jo no puc prioritzar incorporar una dona?”, es pregunta, indignat.

Deu dies per pagar de cop

En rebre la resolució d’Inspecció de Treball, Marcos va entendre que no hi havia res a fer i que havia de pagar. Va demanar, això sí, si podia fer-ho a terminis. Li van dir que, si dividia el pagament, no es podria acollir a la reducció del 40% a la qual tenia dret si pagava en els deu primers dies després de rebre la notificació. Va preferir, és clar, pagar 4.500 en comptes de 7.500. També li van dir que la carta trigaria tres mesos a arribar-li i va pensar que així tindria temps d’estalviar. La seva sorpresa va ser quan la va rebre l’endemà mateix.

“És impressionant. Ara tinc deu dies per pagar 4.500 euros de cop”, lamenta, alhora que destaca l’impacte econòmic que tindrà això per al seu negoci.

Dues dones contractades

La situació de l’empresa ha canviat força en els últims mesos. Ara hi ha dues dones treballant-hi, una al matí i una altra a la tarda, aquesta última de més de 40 anys. La dels matins, però, en té 27. La Xènia –així es diu la dependenta– fa només un mes i mig que s’ha incorporat al negoci i explica que abans havia estat “molts mesos buscant feina”. Ha estat un procés difícil.

“M’he trobat amb casos de discriminació real. Hi havia ofertes de feina, com ara de magatzems, en què explícitament deien que els homes tenien preferència”, denuncia. “Jo m’hi presentava igualment perquè he treballat en magatzems i sé que tothom ho pot fer”, s’afanya a aclarir. Precisament per això, li sap greu la multa que ha rebut Montajes y Diseños Marcos. “Entenc que volguessin contractar una dona més gran. Ho tenen més complicat”, reconeix.