Ordinador

El Casal Transformadors manté aquest curs l’espai de tràmits. Foto: Pexels

Una de les incomptables conseqüències de la pandèmia va ser que el món es va fer més telemàtic i menys presencial, i això va accentuar la bretxa digital que deixa en fora de joc les persones que no tenen els recursos o els coneixements necessaris per defensar-se en un context exclusivament digital.

“Molts tràmits van passar a fer-se només online precisament en un moment en què la gent necessitava sol·licitar més ajuts i prestacions que mai”, recorda Sylvia Bermúdez, voluntària del Casal Transformadors i una de les impulsores de l’anomenat espai de tràmits, que fa front a aquest problema. Es va posar en marxa el desembre del 2020 i encara continua, però necessita més voluntaris per encarar aquest nou curs.

Fins ara, els usuaris que acudien cada dimarts a l’espai de tràmits (havent demanat cita prèviament, això sí) rebien ajuda directa dels voluntaris per fer el procediment en línia que necessitessin, però aquest curs la idea és canviar la manera de funcionar. “Com que acostuma a venir molta gent, hem pensat a fer una formació grupal i després que cadascú faci el seu tràmit, amb l’orientació i suport dels voluntaris: així ja sabran fer-ho i podran transmetre aquests coneixements a altres persones”, explica Bermúdez, que creu que aquesta és una forma “d’empoderar” els usuaris i de “donar continuïtat” a la iniciativa.

Tal com detalla la voluntària, moltes vegades les persones que assisteixen a l’espai de tràmits són estrangeres i no dominen el català ni el castellà, de manera que se’ls fa impossible enfrontar-se a un procediment online que ja és prou complex de fer en la pròpia llengua. Alguns dels tràmits que protagonitzaran les pròximes sessions seran la sol·licitud de les diverses signatures digitals o de l’ingrés mínim vital.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram