Basha Changue

Basha Changue va conversar amb el subdirector d’edicions, Albert Ribas. Foto: Joanna Chichelnitzky

Missió: tornar a tenir representació a l’Ajuntament de Barcelona després de quedar fora del consistori en les eleccions del 2019. Basha Changue no va fer grans promeses ni, com altres candidats, va assegurar que aspira a governar la ciutat. La candidata de la CUP a Barcelona, en una conversa mantinguda amb el subdirector d’edicions Línia, Albert Ribas, ahir a l’Espai Línia, va dir que la prioritat de la seva formació és, ras i curt, tenir presència al consistori. En l’entrevista, que s’emmarcava en el cicle de conferències La ciutat metropolitana: progrés i futur, organitzat pel Línia, Changue va afirmar que “ja se sap què passa quan la CUP no és a les institucions”. “Tenir presència institucional vol dir fer-ho amb les veïnes organitzades que han plantat cara a la ciutat dels voltors”, va afegir.

En aquest sentit, la línia discursiva del partit anticapitalista implica presentar-se com una formació veritablement d’esquerres que dista dels comuns o d’ERC. Tal com la candidata ja ha apuntat des que es va conèixer que seria la cap de llista de la CUP, i va reafirmar un altre cop a l’Espai Línia, “els comuns han sucumbit al capital d’una forma deshonesta”. “Som conscients que les institucions tenen limitacions, però Barcelona en Comú, en lloc de reconèixer-ho, ha volgut vendre que les seves decisions eren el millor que es podia fer”, va dir. “El que va començar amb un sí se puede ha passat a això ja ens va bé”, va criticar. Tanmateix, preguntada per Ribas sobre les querelles que ha rebut Colau i el seu equip d’empreses o particulars per tirar endavant les seves polítiques, Changue va assenyalar que “són un bon senyal”. Amb tot, va preguntar-se de forma retòrica “quantes querelles s’han posat des de l’Ajuntament”. “Confrontar sempre serà el camí”, va afegir.

És per tot això que Changue no va voler parlar de pactes. “Tenim ganes de poder prendre la decisió de parlar amb ERC o els comuns, i per això hem de tenir representació a l’Ajuntament”, va insistir la candidata.

Basha Changue

Basha Changue es marca com a objectiu que la CUP torni a entrar a l’Ajuntament de Barcelona. Foto: Joanna Chichelnitzky

Model Barcelona

La CUP –no és cap secret– fa una esmena a la totalitat al model de ciutat de Barcelona. Per a la formació, cal reformular de cap a peus el projecte urbà internacional aplaudit des de diferents sectors de la capital catalana. “Apostem per un decreixement turístic i una diversificació de l’economia”, va explicar Changue. Segons la candidata, cal generar llocs de feina fora del sector serveis i reduir el pes d’una “indústria enfocada a servir i a treure profit de la ciutat-aparador que fa que les persones no puguin viure a Barcelona”. D’aquesta manera, la cap de llista dels anticapitalistes va assegurar que això no vol dir anar en contra de les feines que tenen valor afegit, com per exemple les que tenen a veure amb la biomedicina o la tecnologia. Per a ella, el problema és que aquestes indústries “generen llocs de feina, no es pot negar, però no per a les persones que viuen a la ciutat, sinó per a nòmades digitals que venen aquí, cobren sous internacionals i es poden permetre uns lloguers cada cop més alts”. “La gent que ve de pas, com els expats, no contribueix a enfortir els barris, i això té conseqüències en matèria de seguretat o de neteja”, va explicar. “No són usuàries de la sanitat pública, perquè ja tenen sanitat privada, o no escolaritzen els seus fills a les escoles públiques, i els serveis públics perden usuaris i qualitat”, va detallar.

Per tot això, segons Changue, Barcelona ha de ser “la capital del país” i el seu model de ciutat “ha de connectar amb tot el territori”.

 

Solucions a cop de barri

Durant tota l’entrevista, Changue va voler mostrar la CUP com l’opció més propera “als veïns dels barris”. En aquest sentit, per a la candidata, molts dels problemes de la ciutat se solucionarien si s’enfortissin les xarxes veïnals de Barcelona. És el cas de la neteja. “Quan tens una comunitat forta i sents que el barri és teu, el cuides i no llences brossa on no toca”, va dir. “En canvi, la gent de pas no sent la ciutat com a seva i no la cuida”, va criticar.

Tanmateix, Changue també va considerar que per solucionar el problema de la neteja és necessari que el servei sigui 100% públic. “Quan algú té garantit els drets laborals treballa millor”, va assegurar. “Hi ha serveis que no admeten lucre ni entrar en la lògica cost-benefici, com la neteja o la salut”, va afegir.

Per altra banda, el teixit veïnal també és part de la solució, segons Changue, pel que fa a la seguretat. “No volem menystenir les situacions que han patit els veïns i veïnes, però el relat de la inseguretat és un relat fabricat”, va dir. Així, la política va voler ampliar el focus en aquest tema i parlar de seguretat comunitària. “Entenem la seguretat com tenir sostre, poder pagar els subministraments o poder tenir un barri que et sentis teu, i que quan vegis que li passa alguna cosa a la veïna reaccionis”, va explicar per afegir que la seguretat és “tenir comunitats fortes i evitar que la gent hagi de delinquir per viure”. Així mateix, Changue va oposar-se a qualsevol solució que impliqui més agents de seguretat al carrer. “La policia genera inseguretat a la gent no blanca”, va sentenciar.

Basha Changue

L’Espai Línia va acollir la conversa amb Basha Changue. Foto: Joanna Chichelnitzky

Punts en comú

Malgrat oposar-se a la gestió dels comuns, Changue va considerar, sempre amb matisos, que hi ha elements que han estat positius per a la ciutat. Es va referir a les superilles. “Són necessàries en aquells indrets on els pisos són molt petits”, va dir. Amb tot, va considerar que la manera com s’ha aplicat aquesta pacificació dels carrers ha estat contraproduent. “Sobre el paper són bones idees, però a la pràctica els veïns de dins es queixen de l’augment dels preus dels pisos i els de fora de l’augment dels cotxes”, va apuntar. A ulls de la candidata, succeeix el mateix amb mesures com la Zona de Baixes Emissions, que s’ha aplicat “sense una visió global” i ha tingut un impacte sobre les classes treballadores. “Per als operaris que no poden anar en metro amb el maletí, aquesta mesura és molt dolenta”, va exemplificar.

Contra l’AMB

Sens dubte, en un moment en què la majoria de partits aplaudeixen la idea de metròpoli, les paraules de Changue en aquest tema són d’allò més contundents. La de la CUP va afirmar que l’Àrea Metropolitana de Barcelona és una “menjadora de recursos que es distribueixen entre els barons socialistes”. A més de titllar l’organisme d’opac, va apostar per la seva “dissolució”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram