Una imatge històrica de l’antiga Fira de Reis de Sant Antoni. Foto: Som Sant Antoni

La fira que va celebrar Som Sant Antoni el passat mes de maig a l’avinguda Mistral va desbloquejar un record amagat en la memòria de molts veïns. En aquell mateix emplaçament, però 25 anys enrere, havia tingut lloc l’última edició de l’emblemàtica Fira de Reis del barri.

L’esdeveniment, que es feia des dels anys setanta, es va deixar d’organitzar arran de la reforma de l’avinguda que va acabar el 1996, però els veïns que se’n recorden encara troben a faltar el seu esperit familiar i de barri. Ara, un quart de segle després, diversos comerciants han decidit posar fi a l’enyor. “La gent ens va demanar que recuperéssim la Fira de Reis i així ho hem fet”, afirma la presidenta de Som Sant Antoni, Lídia Núñez.

Gràcies a l’impuls d’aquesta associació, del 2 al 5 de gener, l’avinguda Mistral es tornarà a omplir de parades de joguines, artesania, llibres i altres productes, com ara pastisseria i vi calent. La majoria seran de comerços del barri, però també hi haurà botigues convidades d’altres punts de la ciutat. Estarà oberta cada dia d’onze del matí a nou del vespre, excepte la Nit de Reis, que aguantarà fins passada la mitjanit.

L’edició de la represa de la fira comptarà amb alguns participants històrics. En són exemples Confeccions Bernaus, Torrero Vidre o la tercera generació dels propietaris dels cavallets Baby Ceditas. Tots ells van contribuir a fer de la Fira de Reis un acte insígnia de Sant Antoni. “La fira era com una prèvia de la Festa Major del barri”, recorda l’historiador Jordi Font, que en va parlar al llibre L’Abans de Sant Antoni (Efadós, 2018).

Els cavallets Baby Ceditas a l’antiga Fira de Reis de Sant Antoni. Foto: Som Sant Antoni

És per això que celebra que ara es torni a fer. “Tot el que sigui recuperar el caliu i la identitat de barri és bona idea”, defensa. A més, posa l’accent en la importància de la ubicació. “L’avinguda Mistral, potser un dels carrers que s’ha reformat més vegades, ja existia quan hi havia muralles i és la columna vertebral del barri. Per tant, té tot el sentit fer-hi la fira”, argumenta.

Torna actualitzada

La nostàlgia no ha esborrat una evidència: les coses han canviat molt des de l’última Fira de Reis, de manera que calia adaptar-la als nous temps. Des de Som Sant Antoni hi han introduït un concepte tan actual com el de la sostenibilitat.

De la mà del projecte Plàstic Preciós, han creat una iniciativa amb la qual reciclar equival a estalviar diners. Així, tothom que porti un total de cent taps de plàstic a l’estand de Som Sant Antoni durant la fira, rebrà una moneda o token per valor de tres euros per gastar a qualsevol parada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram