Detall d'un holograma d'una alumna al Museu

Hologrames dels alumnes de l’Esteve Terradas. Foto: Línia Cornellà

Caminar damunt la superfície de la Lluna amb l’intrèpid Tintín i el seu inseparable Milú o viure una aventura amb el capità Haddock al rescat de Xang a l’Himàlaia, tot sortejant l’amenaçadora presència del Ieti, l’abominable home de les neus, són aventures que es poden fer realitat ara al nou Museu de Realitat Virtual de Cornellà, a través d’una innovadora experiència immersiva i interactiva en un entorn virtual amb unes ulleres Google Quest 3.

Projecte pioner

Inaugurat el 7 de maig a la biblioteca de l’Institut Esteve Terradas en honor dels 60 anys del primer còmic de Tintín en català, Les joies de la Castafiore, publicat el 23 d’abril de 1964, el Museu de Realitat Virtual Tintin60CAT és un treball d’alumnes i exalumnes dels Cicles Formatius de Grau Superior de l’institut.

El projecte, que també compta amb la participació d’estudiants d’Arts Gràfiques de l’IFP Antoni Algueró i de l’Institut Provençana de l’Hospitalet, entre altres, és una experiència pionera als instituts de l’àrea metropolitana, segons Luis del Castillo, coordinador de projectes del centre.

“L’objectiu principal és apropar la realitat virtual a tothom amb intencions educatives”, expliquen l’Ivan i el William, dos membres del Club de la Realitat Virtual, iniciativa sorgida a l’Esteve Terrades l’any 2019, “oberta a altres instituts”, remarquen, mentre afegeixen que la iniciativa tindrà continuïtat amb nous projectes.

Videotrucada hologràfica

Una altra iniciativa nova en el camp de la comunicació de l’alumnat del mateix institut és el projecte ‘Holopix’, consistent en la creació de la primera videotrucada amb hologrames.

holopix

Una imatge dels hologrames de l’Holopix. Foto: Citilab

Segons Gerard Garcia, tutor dels alumnes que ho han fet possible, té com a fi millorar la comunicació a distància, “d’una manera hologràfica en temps real”. A diferència d’una videotrucada amb el mòbil, “facilita la comunicació no verbal amb l’interlocutor”, conclou Garcia.

Projecte creat al Citilab

El projecte, que permet una comunicació hologràfica de baix cost, va ser presentat el 9 de maig al Citilab, el laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat que dona suport a aquesta i altres iniciatives similars.

De fet, la iniciativa “va sorgir al Citilab, on els i les estudiants han creat els seus propis hologrames i on es va dur a terme la primera trucada hologràfica entre dos instituts”, reconeixia Garcia a Ràdio Cornellà durant una entrevista realitzada el 6 de maig.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram