Alguns dels assistents a l’acte al Patronat. Foto: Lluís Manuel Albert

Hi ha una esquerra a l’Estat espanyol que sí que dóna suport al procés i al dret a decidir dels catalans. Aquesta va ser una de les conclusions de l’acte La República Catalana: un pont de llibertat, justícia i progrés, que va ser organitzat per Esquerres per la Independència al Patronat el passat 20 de juny.

Al col·loqui, conduït pel periodista Roger Tugas, hi van participar Néstor Salvador, membre del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT); Ramon Cotarelo, catedràtic de ciències polítiques a la UNED; Carme Garcia, exdiputada d’ICV i membre del secretariat de l’ANC, i Frederic Prieto, primer alcalde de la democràcia a Cornellà. L’organització gallega Anova va disculpar la seva absència i va expressar el seu “rotund suport” al procés sobiranista. A més, entre els 200 assistents hi havia la vicepresidenta primera del Parlament, la republicana Anna Simó; el regidor d’ERC a Barcelona, Juanjo Puigcorbé; la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el president de Súmate, Eduardo Reyes, entre altres.

SOLIDARITAT ENTRE POBLES
Va ser el representant del SAT l’encarregat d’obrir foc, preguntant-se com pot ser que “hi hagi gent que defensi la independència del Sàhara però no la d’altres pobles de l’Estat”. Salvador també va recordar la vinculació entre Andalusia i Catalunya, la qual “va rebre milions d’andalusos durant els anys 50 i 60”. “No ho oblidem”, va remarcar.

La solidaritat entre els pobles de l’Estat va ser un leitmotiv al llarg de les intervencions dels ponents. El catedràtic madrileny Ramon Cotarelo va explicar en aquest sentit que “hi ha molts espanyols que creuen que, si hi ha una sortida a la situació de crisi actual a Espanya”, aquesta “passa per Catalunya i el que aquí succeeixi”. Salvador, per la seva banda, va remarcar que “tot i que a Espanya l’esquerra sol ser tan espanyola com la dreta”, sí que hi ha una part d’aquesta “que defensa la llibertat dels pobles”.

A l’hora de parlar sobre el paper del govern central en el procés, Cotarelo no va tenir pèls a la llengua i va assegurar que, si l’Estat pogués, “donaria una resposta militar al procés sobiranista”. Cotarelo també va parlar sobre les eleccions del 27S, afirmant que “si els catalans volen que siguin unes plebiscitàries, Rajoy s’ho haurà d’empassar”.

DISCURS NACIONAL I SOCIAL
Una altra de les idees que es va desprendre del col·loqui va ser que el discurs nacional i el discurs social han d’anar de la mà. “Les esquerres han d’assumir la iniciativa per assolir la independència”, va sentenciar Frederic Prieto, el qual es va referir a la importància “de mantenir la cohesió social i fer el procés des de baix”. Amb això també va coincidir Cotarelo, que va reconèixer que “el procés català és un moviment sortit de la base social”.

L’exdiputada ecosocialista Carme Garcia va comentar que “l’oportunitat per aconseguir una millora social comença amb la construcció d’un estat propi”, mitjançant un procés que, com va assegurar Tugas, “ha de ser una eina per conquerir més drets socials per al poble”, a més d’actuar de “catalitzador d’un procés constituent en l’àmbit espanyol”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram