Un narcopis tapiat, una imatge cada cop més habitual. Foto: Twitter (@Accio_R_Amalia)

El Raval ja fa molts anys que no és el ‘barri xino’. Aquest sobrenom, estretament relacionat amb el món de la prostitució, va començar a fer-se popular a partir dels anys 20 del segle passat, a causa de la degradació d’una part del barri, la que aproximadament anava entre la Rambla, el Paral·lel i el carrer Hospital. 

Anys més tard, a la dècada dels 80 i els 90, el que va començar a causar estralls va ser l’heroïna. L’etapa de més bonança econòmica i el fet que el barri es posés de moda fa més d’una dècada van canviar bastant les coses. Ara bé, des de finals del 2016, el Raval sembla que ha tornat al passat. El motiu? L’ocupació de desenes de pisos, la majoria de bancs, convertits en centres de distribució i consum de droga. Els coneguts popularment com a narcopisos.

Escriure sobre aquesta problemàtica implica que al cap d’unes hores el text hagi pogut quedar antiquat. Una nova ocupació, una nova operació policial… Sigui com sigui, la gravetat de la situació és tal que els veïns fa temps que han dit prou. Al marge de manifestar-se i intentar que l’Ajuntament els faci més cas, la seva última decisió ha estat la d’organitzar un ‘narcotour’.

El passat 14 de febrer van convidar els mitjans de comunicació a fer un recorregut de dues hores durant el qual van mostrar gairebé una desena de punts on la droga, la brutícia, la misèria i de vegades també la prostitució són el pa de cada dia. Uns ingredients que, juntament amb la pressió i especulació immobiliària que també denuncien, els complica la vida cada dia més. El ‘narcotour’ -el llenguatge actual per parlar del Raval recorda més aviat països com ara Mèxic- el van encapçalar els membres d’una entitat constituïda fa poc, l’Associació de Veïns de l’Illa Robadors-Picalquers-Roig. Són tres dels carrers més problemàtics. Els seus integrants i altres particulars que viuen en aquests o en altres carrers afectats -Reina Amàlia és un dels nous punts de venda de droga- denuncien que el seu dia a dia és un infern. Els toca conviure amb baralles, xeringues, crits… Tot plegat fa que fer vida normal sigui impossible.

“PROBLEMA GREU”
Des de fa mesos els veïns demanen solucions a l’Ajuntament. Ho han fet amb concentracions de protesta i també amb trobades amb representants municipals. La pressió policial ha permès, durant les últimes setmanes, tancar alguns narcopisos, però això no és suficient per acabar amb el problema. De fet, des del col·lectiu Acció Raval, una plataforma veïnal de denúncia, afirmen que el problema no s’ha de centrar en les ocupacions sinó en el “tràfic de drogues” però també en “l’especulació, el turisme, l’oci nocturn i l’incivisme”. Al mateix temps, recorden que “el primer cas de narcopisos va ser el 2013 i des de llavors tot ha anat a pitjor”.

Tot plegat va provocar que a mitjans del passat mes de gener la regidora Gala Pin admetés que al Raval hi ha “un problema greu amb la venda de droga”. Durant la mateixa compareixença, la regidora va afirmar que l’Ajuntament està actuant per mirar de solucionar aquest conflicte social. “Hem implementat un pla de xoc i hi hem invertit més de mig milió d’euros des de l’estiu”, va assegurar. Al mateix temps, va recordar l’alta xifra d’entrades a pisos que ha fet la policia.

L’oposició, però, fa temps que es mostra molt crítica amb el paper del Districte i l’Ajuntament. El PSC ha exigit la convocatòria “urgent” de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, mentre que el PDeCAT ha parlat de la “inacció del govern Colau” i ha reclamat que es torni a reunir la Junta Local de Seguretat del Districte. Per la seva banda, Ciutadans ha assegurat que els veïns “pateixen l’abandonament del govern de Colau”.

OCUPACIÓ POLÈMICA
A banda de tota la problemàtica relacionada amb el tràfic i el consum de droga, els problemes socials del Raval no s’acaben aquí. L’habitatge normalment forma part del problema, com en el cas de la droga, però també quan no hi ha la droga pel mig. Això es va veure el mateix 14 de febrer, quan es va saber que un grup de veïns havien ocupat des de feia uns dies un bloc de propietat municipal al carrer de Sant Ramon. Es tracta d’un edifici, on als baixos hi ha el mític Bar Marsella, que l’Ajuntament ha rehabilitat per destinar-lo a lloguer social.

L’Ajuntament va afirmar que l’immoble era buit dos dies abans, mentre que alguns dels ocupants van afirmar que hi vivien des de feia més d’una setmana. Segons van explicar a Betevé, havien pagat més de 500 euros per un contracte i les claus del pis. Sigui com sigui, la reacció municipal no es va fer esperar i la Guàrdia Urbana va desallotjar l’edifici l’endemà. L’actuació policial va tenir alguns moments de tensió amb alguns dels ocupants protestant des dels balcons, tot i que no hi va haver incidents.

Aquesta ocupació va tornar a provocar les crítiques de l’oposició. Des del PDeCAT van assegurar que “l’Ajuntament no fa la feina que ha de fer perquè els pisos encara no han estat adjudicats a les famílies que ho esperen”, mentre que Ciutadans va acusar Colau de “deixadesa a l’hora de vetllar pels edificis municipals” i ERC va qualificar l’ocupació d’“escàndol” que el govern municipal no sabés que l’edifici estava ocupat des de feia “dues o tres setmanes”.

La tinent d’alcaldia Laia Ortiz va sortir al pas de les crítiques i va afirmar que l’immoble era buit tot i la reforma perquè Endesa havia exigit una estació transformadora. Ortiz també va posar en dubte que els ocupants dels pisos hi estiguessin vivint des de feia diversos dies.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram