Massificacio turistica

Moment en el qual es va bloquejar el bus. Foto: Twitter (@AssBarrisDT)

La indignació veïnal per la massificació turística de Ciutat Vella i altres punts de la ciutat torna a materialitzar-se en accions reivindicatives. Un exemple es va viure el 19 de juny, quan un grup de manifestants van bloquejar el pas a un bus turístic, de la ruta vermella, quan feia parada a la plaça de Colom. L’acció va tenir lloc en el marc d’una concentració contra el turisme massiu organitzada per l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) i l’objectiu era recordar que no es pot tornar a la vida d’abans de la pandèmia, a la Barcelona convertida en parc temàtic que, progressivament, expulsa els seus veïns.

Durant l’acció, que a més tenia el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), es va llegir un comunicat. Al text es va recordar la tranquil·litat que els dos primers anys de pandèmia van donar a la ciutat. Es va poder, per exemple, tornar a caminar per la Rambla sense esquivar persones tota l’estona ni acabar sortint a les fotos de gent de la Xina, Anglaterra, França, Estats Units… Durant aquells temps, recorden les entitats, diverses veus institucionals també van proposar no dependre tant del turisme i “rescatar la indústria”.

El que s’ha viscut en els darrers mesos, però, ha estat molt diferent. Des de les entitats ho diuen amb molta claredat: “Les places i carrers que vam recuperar durant mesos tornen a estar massificats i en som expulsats, ja reprenem els vells automatismes de fer trajectes més llargs per evitar punts negres de saturació”.

‘Solucions’ municipals

Per part seva, l’Ajuntament ha respòs fa pocs dies a aquestes queixes veïnals amb una mesura que ha avivat algunes crítiques: es limitaran a 15 persones els grups de turistes que vagin amb guies oficials. En cas de no complir amb la directriu, se’ls podrà imposar multes de fins a 3.000 euros. Una altra mesura, que vol retornar espai públic al veïnat, és establir, a l’hora de caminar amb grups de turistes, un únic sentit de circulació en una vintena de carrers, com per exemple els carrers del Bisbe i del Call o la plaça de Sant Felip Neri.

Per part seva, un integrant de l’ABDT, Daniel Pardo, considera que aquestes noves normes estan molt lluny de ser el camí a seguir. Tal com indica, els barris no volen que s’ordeni la circulació dels seus carrers, sinó que volen menys pressió turística i que es redueixi “l’oferta turística”. “Cal deixar de banda aquest tipus de mesures de parc temàtic i tirar endavant accions com, per exemple, reduir la capacitat d’allotjament de la ciutat”, assenyala.

El soroll

Un altre dels grans problemes de la massificació de l’espai és el soroll. És per aquesta raó que una de les mesures que es va posar sobre la taula en la darrera Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura va ser prohibir la venda d’alcohol a la nit a les zones de més concentració d’oci nocturn, una decisió que hauria d’acabar aprovat la Generalitat. El problema del soroll també es va tornar a fer evident en una concentració del passat 16 de juny. Més de 200 persones van omplir la plaça Sant Jaume sota el lema ‘Silenci, el soroll mata’. Van deixar clar que només volen recuperar el dret al descans que mai haurien d’haver perdut.

 

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram