Foto de família de la presentació del projecte de reforma del Paral·lel. Ajuntament. Steven Guest

Ja fa anys que es parla de la necessitat d’una revitalització de l’avinguda del Paral·lel. Aquest moment, però, no arribava mai. Fins ara. La inauguració de l’Artèria Paral·lel, la reobertura del Molino i la recent adquisició de l’antic Teatre Arnau per part de l’Ajuntament deixen entreveure una reactivació de l’oferta teatral i cultural a l’avinguda. Precisament, aquest aspecte cultural va convertir el Paral·lel en un referent a finals del segle XIX i principis del XX; però en els darrers anys aquesta lluentor s’ha anat diluint fins quasi desaparèixer.

PROJECCIÓ A TOT EL MÓN

Els representants polítics, encapçalats per l’alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, van visitar fa tres setmanes el Teatre Arnau i l’Arteria Paral·lel. Durant l’acte, l’alcalde Hereu va avançar algunes de les línies bàsiques de la transformació. El mateix alcalde va evocar durant l’acte els exemples del Broadway novaiorquès o el Montmartre parisí. “La revitalització del Paral·lel és un dels grans projectes estratègics de Barcelona”, ha declarat Jordi Hereu, que va instar a que el futur Paral·lel “ha de projectar i fer relluir la vida cultural de Barcelona a Europa i al món”.

UN ESPAI DE TROBADA

Una de les conclusions a les que s’ha arribat és que l’avinguda s’ha convertit en les últimes dècades en una línia fronterera, un mur de separació entre els bar­ris del Raval i el Poble Sec. Ja no és un lloc de trobada, com ho va ser a principis del segle XX, quan els barcelonins creuaven d’una vorera a l’altra, anant d’una bodega, al restaurant i acabant la vetllada en un teatre, gaudint d’una obra teatral o d’un espectacle de cabaret. Un dels objectius del projecte és facilitar el pas a peu d’una vorera a una altra. Encara no s’ha definit com s’aconseguirà, però ja s’han avançat algunes mesures.

SIS NOVES PLACES

Una de les propostes més destacades de la reforma del Paral·lel és la creació de sis noves places a la part alta de l’avinguda. La idea és reconvertir les sis petites rotondes que connecten l’avinguda amb els carrers Vilamarí, Entença, Rocafort, Calàbria, Viladomat i Comte Borrell, unint-les a una de les voreres. D’aquesta manera, es crearia un espai públic on es podrien col·locar bancs, jocs infantils o nou arbrat. En definitiva, serien petits espais de descans, trobada i relax per als veïns i les persones que hi passegen. Aquesta mesura seria un reclam per a que més gent s’acostés al Paral·lel i anessin d’un cantó a l’altre de l’avinguda amb més naturalitat. Ben al contrari del que passa ara, en que els vianants, quan creuen, tenen la sensació de passar per una mena d’autopista, amb molts carrils, i de pressa, ja que els semàfors canvien de color de seguida.

AMPLIAR L’OFERTA

La transformació física de l’avinguda anirà acompanyada d’una reactivació de la seva activitat econòmica. Hi ha tot de símptomes que porten a ser optimistes de cara al futur, com l’obertura de l’Artèria Paral·lel, el retorn del Molino o la propera obertura del nou establiment del cèlebre xef Ferran Adrià, 41º.

Actes més populars com la rua del Carnestoltes o la Nit Blanca també s’establiran any rere any a l’avinguda després de comprovar l’èxit d’edicions passades. Així doncs, no només l’activitat econòmica i els grans espectacles teatrals tindran el seu espai, també els veïns i les entitats del Raval i de la resta de bar­ris colindants podran recuperar el seu Paral·lel.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram