Jutjats Via Laietana

El trasllat serà als antics jutjats de la Via Laietana. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament rehabilitarà els antics jutjats de la Via Laietana ubicats al número 8-10 i hi traslladarà 700 treballadors municipals a partir del 2026. Aquest moviment deixarà disponibles sis edificis del barri que ara acullen diversos serveis municipals i que es destinaran a la construcció del nou CAP Gòtic –a finals del 2020 es va anunciar que es farà a l’edifici municipal de la plaça de Pi i Sunyer– i al voltant de setanta pisos públics.

Des de l’Associació de Veïns del Gòtic aplaudeixen la mesura, ja que asseguren que convertir edificis públics en habitatges és una demanda “històrica”. Però, recorden, en el pla hi ha 40 pisos públics menys del que es preveia. Les seves paraules estan basades en promeses recents. L’Ajuntament, recorden, es va comprometre fa uns anys a fer els pisos públics als jutjats de la Via Laietana, i llavors es va dir que la xifra seria de 110. Aquell compromís va quedar refermat en un Ple de l’Ajuntament de fa vuit mesos. El passat 16 de febrer, però, l’estratègia anunciada va ser diferent de l’esperada: els nous habitatges no estarien als jutjats i, en comptes de 110, se’n faran 70. “Ara demanem que s’arribi als 110 pisos. Hi ha altres edificis que es poden fer servir”, insisteixen des de l’entitat veïnal.

Les propostes que fan des de l’associació per arribar a aquesta xifra són diverses. Una d’elles, indiquen, és que el consistori converteixi més edificis municipals buits en habitatges, com el que hi ha al número 9 del carrer del Call. Una altra, afegeixen, és comprar finques privades per fer el mateix. “Al Gòtic no es compra cap edifici privat des del 2015”, diuen deixant clar que cal continuar defensant el dret a l’habitatge en un dels barris de la ciutat més colpejat per la gentrificació.