“A Barcelona som 200.000 famílies i, si ens organitzem, podem assolir un canvi històric. Hem dit prou”. Amb aquestes paraules es va presentar el dia 9 de maig davant dels mitjans de comunicació el Sindicat de Llogaters. Durant la presentació, un dels seus portaveus, Jaime Palomera, va afirmar que “si els propietaris sempre han estat organitzats, és hora que els llogaters també ho estiguem”. Tres dies més tard, el dia 12, es va celebrar l’acte públic de presentació al Casinet d’Hostafrancs, que es va omplir a vessar.
Feia mesos que la creació del Sindicat de Llogaters es gestava. L’augment dels preus de lloguer a la ciutat no ha parat de créixer en els darrers temps. En l’últim any l’augment ha estat del 9% i a finals del 2016 el preu mitjà per llogar un pis era de 801 euros. “Un de cada tres treballadors cobra menys de 843”, recorden des del sindicat en el seu manifest fundacional. Un manifest on es pot llegir que el naixement del sindicat té per objectiu “la defensa del dret a l’habitatge i un lloguer assequible, estable, segur i digne”. Al mateix temps, també es reivindica que es garanteixi “la funció social dels habitatges a través de la ferma protecció de l’ús residencial per sobre de l’ús econòmic o especulatiu de qualsevol tipus”.
CONTROL DE PREUS
Una de les mesures que demana el Sindicat de Llogaters és “el desenvolupament de mesures legislatives pel control i la limitació dels preus del lloguer”. Tot i que l’Ajuntament també s’ha mostrat partidari d’aquesta mesura, i ha posat d’exemples les ciutats de París i Berlín, les competències en la matèria són estatals i el govern espanyol no està per la labor. De fet, el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, ho va descartar el passat mes d’abril durant una trobada que va tenir amb l’alcaldessa Colau.
I què ens pensen els experts d’aquesta proposta? Montse Pareja, professora d’Economia i investigadora de la Universitat de Barcelona i especialista en el mercat de lloguer, afirma que “el control de preus té, històricament, efectes negatius”, tot i que afegeix que “actualment podria tenir sentit en determinats barris, ja que el mercat no ho pot resoldre tot”. Pareja considera que la situació del mercat de lloguer a la ciutat s’explica per diversos factors, entre els quals hi ha “un mercat de lloguer històricament reduït” i una “manca d’habitatge social que cobreixi les necessitats de sostre de determinats col·lectius”, cosa que provoca que “aquesta funció l’hagi assumit el mercat de lloguer”.
Qui no veu gens bé aquesta opció és el president de la Cambra de la Propietat Urbana, Josep Ràfols. “És poc eficient per solucionar els problemes. La situació de Berlín i París no té res a veure amb Barcelona. La primera és una ciutat subvencionada i amb molt de sòl i la segona té uns preus més alts que no admeten comparació amb Barcelona”, apunta Ràfols. Segons el president de la Cambra de la Propietat Urbana, el que és necessari és “fer créixer el parc de lloguer, però cal donar garanties als inversors”.
DESNONAMENTS INVISIBLES
Durant la presentació als mitjans, els portaveus del Sindicat de Llogaters també van alertar del fenomen dels desnonaments invisibles que s’estan produint a causa de la finalització dels contractes de lloguer firmats el 2012. “Només aquest any finalitzen 44.000 contractes a Barcelona”, van afirmar. Els desnonaments invisibles són els casos on es produeix un augment del lloguer per part del propietari i el llogater es veu obligat a marxar de casa. “Això provoca desplaçaments invisibles de població que no apareixen a les estadístiques”, va apuntar Lourdes García, una de les portaveus del sindicat.
Davant d’aquest panorama, des del Sindicat de Llogaters han decidit que mostraran una actitud combativa cap a les administracions. De fet, a la part final del manifest recorden la vaga de lloguers del 1931 com un exemple que “la defensa dels drets dels inquilins no és una experiència nova a casa nostra”. “Nosaltres farem servir tots els mitjans al nostre abast per pressionar les administracions i els propietaris que es lucren injustament. I tots els mitjans significa tots els mitjans”, va advertir Palomera durant l’estrena del sindicat. La resposta de la Cambra de la Propietat Urbana no es va fer esperar i, dos dies després, el seu gerent va advertir que “cal anar amb cura perquè als propietaris no se’ls pot atemorir”.