Prop de 12.000 voluntaris van gestionar els 1.100 punts de recollida repartits per Catalunya. Foto: Arxiu

El passat divendres i dissabte diversos mercats i supermercats de Ciutat Vella, van participar al Gran Recapte, una acció de recollida de menjar del Banc d’Aliments en la que es van recollir més de 1.700 tones a tot Catalunya.

La col·laboració ciutadana en aquesta recollida solidària ha estat essencial per superar, amb escreix, les 1.400 tones d’aliments que s’havia proposat com a fita l’entitat. De fet, la quantitat d’aliments recollits enguany és més del doble que en la passada edició i és que, tal i com explica el President del Banc d’Aliments de Barcelona, Antoni Sansalvadó, “ha vingut més gent i amb la bossa molt més plena”.

Tot i que les dades generals apunten a prop de 1.700 tones, aquest no és un recompte final ja que encara estan arribant aliments recollits per empreses i col·lectius i continua activa la pàgina web de l’entitat i els canals de La Caixa on encara es poden fer donacions.

LA SITUACIÓ DE CRISI

Els organitzadors han agraït la solidaritat dels catalans i, sobretot, la feina que han dut a terme aquest cap de setmana prop de 12.000 voluntaris que han estat gestionant els 1.100 punts de recollida dispersats en 180 poblacions catalanes.

En aquest sentit, des del Banc d’Aliments han considerat que la resposta ciutadana s’intensifica cada any “perquè els efectes de la crisi se senten més aprop” i davant la cruesa de la realitat econòmica “ningú no sap on pot acabar demà”. I les dades parlen per si mateixes. Les últimes estadístiques apunten que més de 2,2 milions de catalans, el que suposa gairebé el 30% de la població, es troben en risc de pobresa o d’exclusió social.

Es tracta d’una situació que viuen d’aprop els voluntaris de l’entitat que veuen a diari famílies sense recursos que no tenen què endur-se a la boca. “Només per fer-se una idea de la magnitud de la situació, a Barcelona es reparteixen cada setmana entre 17.000 i 24.000 quilos de menjar”, expliquen. I tot i que el Gran Recapte és una acció que permet fer arribar ajuda alimentària a moltes famílies, només suposa un 10% del que recullencada any els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya.

ACORD PERMANENT

Davant d’aquesta necessitat constant, els supermercats d’Hipercor i El Corte Inglés, pertanyents al mateix grup, han firmat un conveni de col·laboració permanent amb el Banc d’Aliments pel qual donaran productes alimentaris que es retiren de la venda, però que no han superat la caducitat i continuen essent consumibles.

Una altra cadena que col·labora des de fa dos anys amb el Banc d’Aliments és Mercadona que recentment ha donat 85.000 quilos de productes de primera necessitat, l’equivalent a mil carros de menjar, a les persones amb menys recursos.