El serial polític del Districte sembla haver arribat al seu final. El Ple de l’Ajuntament celebrat ahir al matí va aprovar finalment la modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella amb els vots a favor de CiU i PP. Tot i això, la nova normativa neix amb l’oposició de la resta de força polítiques i de les organitzacions veïnals, entre d’altres, que des de fa setmanes s’oposen a una mesura que qualifiquen de “barra lliure hotelera”.

Mercè Homs, regidora del Districte, va encapçalar un Ple que es presentava complicat. Els seus arguments, ja coneguts, van girar al voltant de la necessitat de “distribuir” i “equilibrar” l’activitat econòmica d’un Districte de per si complex. Un plantejament que també comparteix l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, tal com ell mateix explica a l’entrevista que avui publica aquest mitjà (veure pàgina 9).

Aquesta argumentació va comptar també amb el suport del PP, que veu la nova normativa com “una oportunitat per Ciutat Vella”. El líder popular, Alberto Fernández Díaz, va assegurar que el nou Pla d’Usos “enfortirà l’activitat econòmica de la zona” i servirà per “controlar i regularitzar una activitat lluny de les ombres de l’anterior Govern municipal”.

No obstant això, la interpretació que fan de la nova mesura la resta de forces polítiques del consistori queda lluny dels plantejaments convergents i populars. “Han cedit als interessos econòmics i han ferit el Districte”, denunciava el líder dels socialistes a l’Ajuntament, Jordi Martí. En la seva intervenció, el socialista va lamentar que el Govern municipal s’hagi “tornat a doblegar davant del PP” i va advertir que el nou Pla d’Usos “només portarà problemes en el futur”.

MÉS HOTELS

La modificació del Pla especial d’establiments de concurrència pública, hostaleria i altres activitats del Districte de Ciutat Vella, conegut com a Pla d’Usos, permetrà l’obertura de nous hotels a la zona perimetral del districte i obligarà els apartaments turístics a agrupar-se en edificis sencers en un termini de 6 anys.

En aquest sentit, el Govern municipal argumenta que la mesura permetrà regular, controlar i gestionar la implantació de tot un seguit d’activitats de concurrència pública per tal de garantir la mixtura de l’oferta comercial i evitar l’especialització turística, però l’oposició ho veu molt diferent.

“Han impulsat una barra lliure hotelera que convertirà el Districte en un parc temàtic”, va afirmar Ricard Gomà, líder d’ICV-EUiA al consistori. L’ecosocialista va afegir que CiU i PP pretenen “privatitzar la ciutat” però va alertar que la mesura neix amb una oposició veïnal important. “Han guanyat una votació, però la batalla social la tenen perduda”, va concloure.

En la mateixa línia es va expressar Jordi Portabella, d’UxB, el qual va alertar dels perills d’aprovar una mesura “que afecta el cor de la ciutat” amb l’únic suport de dues forces polítiques.

Oposició fins al final

El nou Pla d’Usos neix amb una oposició que s’ha fet present fins a última hora i que amenaça de no quedar-se aquí. Les 136 esmenes de diverses organitzacions veïnals, del tercer sector, gremials i ecologistes, entre d’altres, així ho demostren. De fet, aquesta oposició ha posat també en evidència que aquesta és una problemàtica que va més enllà del Districte.
L’oposició a la nova normativa ha sorgit de diversos àmbits. Un d’ells, el veïnal, encara es va manifestar dijous passat a la Rambla del Raval per expressar el seu rebuig al nou Pla d’Usos. Per la seva banda, el PSC del Districte va presentar fa pocs dies un documental en el qual 27 persones amb diferents ocupacions expliquen que “l’increment de l’oferta turística dificultarà encara més la vida diària dels veïns”.
Per tot això, la regidora, Mercè Homs, ja ha fet una crida “a tots els que estimen Ciutat Vella a seguir treballant per fer un Districte millor i més habitable amb la Comissió de Seguiment que ara es posa en marxa amb entitats, organitzacions cíviques, veïns i experts”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram