El moviment veïnal de la ciutat, que encapçala la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), va entregar el passat 19 d’octubre un total de 14.492 firmes al Parlament per exigir la defensa del sistema públic de salut.

Des de la FAVB consideren que “és necessari que els recursos que han estat desactivats any rere any es posin en funcionament i que s’obrin i funcionin els equipaments tancats i els recursos desactivats el passat mandat”. Això, segons l’entitat, serviria per garantir la universalitat i la qualitat de l’actual sistema sanitari públic. Al mateix temps, remarquen que cal “reparar els danys produïts en la qualitat de l’atenció a la salut, com ara les interminables llistes d’espera en especialitats i proves diagnòstiques i quirúrgiques”.

Els representants del moviment veïnal que es van desplaçar fins al Parlament es van concentrar a les 12 del matí a les portes de la cambra i mitja hora més tard, a dos quarts d’una, es van reunir amb els portaveus de Salut dels diferents grups parlamentaris per fer el lliurament de les signatures i d’un manifest. Precisament, en aquest document la FAVB denuncia que “la descapitalització progressiva del sistema públic, juntament amb la seva privatització” situa la sanitat catalana en un escenari de “canvi de model” que constitueix una “veritable amenaça”. En aquesta línia, la FAVB lamenta “la insistència per incloure activitats privades en els centres públics” i crítica l’aposta que està fent l’actual conseller de Salut, Toni Comín, en aquesta direcció. Al mateix temps, l’entitat també es mostra molt crítica amb el fet que no s’estarien “aprofitant els canvis als estatuts dels consorcis públics per evitar l’entrada d’entitats privades”. Un dels exemples més significatius d’aquesta situació seria el cas del Parc Salut Mar.

L’HOSPITAL CLÍNIC
En el marc d’aquesta denúncia que la FAVB fa respecte de la situació que viu la sanitat pública catalana, un dels punts més preocupants, segons aquesta plataforma veïnal, és el fet que “l’augment progressiu de les necessitats d’atenció sanitària condueix en molts casos a utilitzar la sanitat privada (mútues, concertacions i contractes) per obtenir-la”. En aquest escenari, el document entregat als diferents representants polítics posa com a exemple paradigmàtic d’aquesta situació l’Hospital Clínic i la seva “acceptació de pacients privats a BarnaClínic”. Un exemple, segons la FAVB, de “negoci vergonyós que beneficia uns pocs que poden pagar per resoldre els seus problemes de salut i provoca un greuge al conjunt dels contribuents”.

Per tot plegat, des de la Vocalia en Defensa de la Sanitat Pública de la FAVB consideren que la societat catalana està assistint a “l’intent de les elits econòmiques del nostre país d’aliar-se amb les elits mèdiques”. Un escenari que la plataforma rebutja de ple i que l’ha dut novament a instar els grups parlamentaris, el conjunt del Parlament i el Govern “a defensar el sistema sanitari públic i a promoure les lleis i decrets que calguin perquè aquest dret sigui efectiu.”

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram