Una imatge de la manifestació de dissabte. Foto: La Barceloneta Diu Prou

Ja és una estampa més de l’estiu de la Barceloneta. Parlem de la manifestació veïnal contra la massificació turística que en els darrers estius, tot i la treva de l’any passat per la recent arribada d’Ada Colau a l’alcaldia, organitza la plataforma La Barceloneta Diu Prou i que va viure un nou capítol dissabte passat.

Uns 200 veïns, tot i el sol de justícia, es van posar en marxa a dos quarts de sis de la tarda a la plaça del mercat per tornar a clamar contra la massificació turística i, especialment, contra els pisos turístics, dels quals en demanen l’abolició, siguin legals o il·legals.

Un dels cants estrella de la tarda va ser el “No volem pisos turístics”, tot i que també n’hi va haver de més directes contra els actuals responsables municipals. “Gala Pin, estàs dormint”, “Gala Pin, on ets”, van ser els que els veïns van dedicar a l’actual regidora i fins fa quatre dies activista veïnal. Les protestes, però, també van anar dirigides a l’alcaldessa Colau, a la qual els veïns van dedicar pancartes on es podia llegir “Amb l’Ada no passa res”, “Alcaldessa, 14 mesos sense solucions” o “Colau, bye bye”. La paradoxa de tot plegat és que els turistes, molt més nombrosos que els manifestants, s’ho miraven encuriosits.

DIVISIÓ VEÏNAL
La manifestació de dissabte, però, va ser menys nombrosa que les anteriors. I ho va ser perquè, en aquesta ocasió, només hi van anar la gent de la Barceloneta Diu Prou però no hi van ser l’Associació de Veïns de la Barceloneta i els comerciants. Els motius? Principalment dos: el top manta i diferents episodis viscuts en el darrer any que han evidenciat criteris diferents a l’hora d’encarar la situació que viu el barri amb el turisme.

La Barceloneta Diu Prou i l’Associació de Veïns i els comerciants no tenen la mateixa visió sobre el top manta. Mentre que els primers consideren que no es tracta d’una realitat que hagi de formar part del discurs que denuncia l’actual situació del barri, l’Associació de Veïns i els comerciants sí que ho creuen. Des de l’associació veïnal, però, deixen clar que mai no defensaran encarar la situació amb “accions policials repressives”. Aquestes diferents visions van fer que a la manifestació de la Barceloneta Diu Prou la qüestió de la venda ambulant irregular no aparegués.

Pel que fa al segon motiu, es tracta de diferències que han aparegut en algunes assemblees veïnals, on la divergència de criteri entre els uns i els altres s’ha fet evident. De fet, la divisió es va fer visible amb l’absència a la marxa del famós canó, ja que es va poder veure com els manifestants en van improvisar un. I en una pancarta de cartró es podia llegir, al·ludint al de veritat, que “la ‘comissió de festes’” el tenia “segrestat”.

PISOS TURÍSTICS IL·LEGALS
Un dels cavalls de batalla dels veïns, els pisos turístics il·legals, també ho és de l’Ajuntament. Recentment el consistori ha presentat tres noves mesures per detectar aquests pisos. La primera és la creació d’un equip de 20 visualitzadors per millorar l’efectivitat en aquesta lluita, la segona és la posada en marxa d’un formulari web perquè els veïns puguin denunciar si tenen sospites d’un pis turístic il·legal, mentre que la tercera és l’ampliació de l’equip d’inspectors que controlen el compliment de la normativa dels habitatges d’ús turístic.

Ara caldrà veure si les mesures serveixen per fer un salt de qualitat en aquesta lluita. De moment l’Ajuntament ha hagut de reconèixer que la seva aposta de proposar als propietaris la condonació de part de les multes a canvi de destinar el pis a lloguer social ha fracassat. Cap propietari s’hi ha avingut.