Amb aquestes paraules definia l’alcalde Jordi Hereu la futura Biblioteca Provincial de Barcelona, el projecte de la qual es va presentar a finals de setembre i que té previst obrir les portes l’any 2015 després d’una inversió aproximada de 37,5 milions d’euros.

Imatge virtual de la futura biblioteca. Ajuntament de Barcelona

La Biblioteca Provincial és un dels equipaments culturals més esperats a la ciutat de Barcelona. Els primers plans per a aquest centre daten del 1987, any en què se li va començar a buscar un emplaçament. Després de descartar ubicacions com la Presó Model, la plaça de les Arenes, l’antic estadi de l’Espanyol o un dels principals recintes del 22@, finalment es va triar la zona que delimitava l’antic mercat del Born. Aquest emplaçament, però, també es va haver de canviar quan al subsòl del mercat s’hi van trobar restes arqueològiques de la Barcelona de principis del segle XVIII. No va ser fins l’any 2009 que es va decidir traslladar la biblioteca a la seva ubicació definitiva al barri de la Ribera, al costat de l’estació de França, orientada en paral·lel a la platja.

GRANS DIMENSIONS

La Ministra de Cultura, Àngeles González Sinde, va qualificar la biblioteca com “la més gran” que hi haurà a l’estat espanyol. Tindrà una superfície de 18.000 metres quadrats distribuïts en un edifici format per tres mòduls de vidre que s’alineen de manera esglaonada. A l’interior de l’edifici es construiran espais flexibles que puguin anar canviat d’ús segons la franja horària, hi haurà diferents zones polivalents, un espai dedicat al públic adolescent i un altre per als més menuts, una zona de revistes i premsa diària i una sala d’exposicions entre d’altres espais. A més, els diferents mòduls comptaran amb vàries terrasses on hi haurà zones obertes i exteriors, destinades a la lectura.

El recinte tindrà diferents accessos, un al carrer Marquès d’Argentera, al costat del parc de la Ciutadella, i un altre que s’ubicarà als terrenys que ocupa el zoo, que durant aquest temps està previst que es traslladi definitivament al Fòrum. L’edifici es podrà travessar per sota i comptarà amb una gran sala d’actes des d’on es podran veure les restes arqueològiques del Baluard del Migdia.

POL DE CONEIXEMENT

La Biblioteca Provincial tindrà capacitat per allotjar uns 600.000 volums i reforçarà el pol de coneixement en què s’ha convertit aquesta zona on ja s’hi troben centres com la Universitat Pompeu Fabra, el Museu de Ciències Naturals o el Centre Cultural del Born.

ENTORN VERD

La Biblioteca Provincial s’ubica de ple en el corredor verd que l’Ajuntament vol crear per tal d’unir l’Arc de Triomf i el parc de la Ciutadella amb el mar.