Judici Ciutat Vella

La Comissió de Garanties ha arxivat la investigació i la víctima ha portat el cas a la justícia. Foto: Arxiu

L’exconsellera de JxCat al districte de Ciutat Vella Maria Chacón ha ratificat aquest dimarts al jutjat la denúncia pels suposats tocaments sexuals que li va fer el juny del 2021 un company de partit i actual conseller de la formació al mateix districte, Àlex Román.

Segons la denúncia davant dels Mossos d’Esquadra interposada el setembre passat, a la qual ha tingut accés el Tot Barcelona i ha confirmat l’ACN, Román li va tocar tres cops el cul i un cop els genitals, a més de fer comentaris sexuals, mentre anava ebri després d’un acte del Consell de la República el juny del 2021. Román està citat a declarar al jutjat d’aquí uns dies.

Els fets

Román i ella van assistir en representació del partit a una assemblea del Consell per la República al Centre Sant Pere Apòstol i des d’allà es van dirigir a un cinema a la fresca a la plaça del Pou de la Figuera. Allà Chacón va detectar una situació d’”assetjament” d’Àlex Román cap a una cambrera, i quan se’l va emportar del lloc, amb un gintònic repartit en dos gots de plàstic, va detectar que el seu company de partit “evidenciava un estat d’embriaguesa important”.

La denunciant el va acompanyar a un banc retirat de l’esdeveniment i va fer una trucada a una companya de partit, que és consellera del districte de Sant Andreu. Va ser aleshores quan, segons el relat dels fets que consten en la denúncia, li va palpar “amb la mà oberta el sexe” mentre estava parlant per telèfon, i remarca que això ho va fer “durant un o dos segons, sentint com els dits i el palmell” d’ell “tocaven i exercien l’acció necessària per romandre allà els segons descrits”. A més, la denunciant ressalta que aquest temps a ella li va semblar “una eternitat per com es va vulnerar la seva intimitat sexual, sense cap consentiment”.

De fet, en la denúncia consta que mentre estava parlant per telèfon i en el moment de l’agressió, Chacón es va dirigir al seu company de partit per demanar-li: “No em toquis el cony”. Aquesta frase que va ser escoltada per la consellera de Sant Andreu, que es va indignar pels fets, i pel mateix denunciat. Un cop finalitzada la trucada, Chacón va recriminar els fets al seu company de partit, però es va mostrar disposada a acompanyar-lo a casa. Al cap de pocs minuts d’iniciar el trajecte, quan es trobaven a l’avinguda Francesc Cambó, Román “va picar el cul” de la denunciant amb “un fort cop amb la mà oberta”. “No limitant-se a tocar, sinó a picar amb violència el cul”, subratlla.

Davant aquest nou fet, Chacón li va recriminar l’acció a Román i ell va respondre “amb paraules inconnexes”. També li va dir: “Tu i jo pim, pam, pum”. Tots dos van continuar caminant i, ja a Via Laietana, Roman “li va donar un altre cop fort amb la mà dreta al cul”, una acció que la denunciant subratlla que ell va fer amb “molta violència”.

L’exconsellera de Ciutat Vella, que en el moment dels fets encara ostentava el càrrec, va “recriminar amb vehemència” els fets a Román, que no oferia “cap resposta coherent”. En arribar a la Catedral es va tornar a dirigir a ella per demanar-li que truqués a una altra consellera del districte amb la següent indicació: “Truca a la Júlia perquè sàpiga que m’agraden grasses; bé, tu que estàs grassoneta també, pim, pam, pum”. Inicialment, ella no va voler fer-li cas, però va acabar trucant la consellera d’un altre partit per FaceTime perquè així “veuria l’estat d’embriaguesa i obsessió sexual que evidenciava” l’actual conseller. Durant la videotrucada, i segons els fets denunciats, Román va proferir “frases obscenes” contra aquesta persona, que va ser testimoni “auditiu i visual” d’una tercera picada de mà al cul.

El partit podria apartar Román

Fonts de JxCat han explicat a l’ACN que la direcció del grup municipal va tenir coneixement de l’incident per boca de la mateixa consellera municipal. Des del primer moment, des del grup municipal se li va donar tot el suport i se la va animar a presentar denúncia. En aquells moments va declinar fer-ho. El mes de novembre de 2022, la consellera municipal va deixar el càrrec de forma voluntària. Aquell mateix mes va presentar denúncia contra el militant davant la Comissió de Garanties de JxCat. El setembre passat l’afectada va denunciar el cas davant dels Mossos, i al novembre la comissió va resoldre definitivament arxivar el cas.

Des del setembre Román és conseller municipal pel grup de JxCat-Trias x Barcelona a Ciutat Vella. Aquest grup municipal, davant una decisió judicial que confirmés la investigació de l’incident per abús sexual i en compliment del Codi Ètic del partit, demanarà al conseller municipal que posi el seu càrrec a disposició de la direcció del grup, o en forçarà la destitució.

La denunciant assegura que el 10 de juny, l’endemà dels fets, va explicar els fets a l’aleshores líder del grup municipal, Elsa Artadi. Segons Chacón, Artadi li va donar suport i li va demanar si volia denunciar els fets, cosa que Chacón va declinar perquè “no estava preparada” per afrontar un periple policial i judicial. Posteriorment, segons la denunciant, també va posar els fets en coneixement de la regidora Neus Munté, que va detectar “mal ambient” en l’agrupació municipal de Ciutat Vella després de substituir Artadi en el càrrec el maig del 2022. La denunciant assenyala que Munté “no li va donar cap suport”.

Així mateix, la denunciant lamenta que Junts “no va activar els protocols” per a prevenir, detectar i combatre la “violència masclista”, i assegura que el 17 de febrer d’aquest any va rebre un correu electrònic per part de la Comissió de Garanties on proposava l’arxivament del cas. Cinc dies després ella va presentar un escrit de “reconsideració” per “vulneració de garanties, indefensió, falta de transparència i arxivament sense cap mena de prova”.

La Comissió de Garanties la va convocar el 10 de març a una reunió al Parlament i allà tres dels sis membres de l’òrgan intern van informar-la que en el seu “escrit de descàrrec” Román va negar tots els fets, però que si acudia a la justícia, suspendrien temporalment la seva resolució. Durant la reunió, sempre segons la versió de Chacón, ella es va queixar que la comissió no havia citat a cap dels testimonis i que Roman va tenir accés a la seva denúncia i, en canvi, ella no va poder accedir a cap part de l’expedient del cas.

En la denúncia policial, a més, Chacón fa constar que el passat 18 de setembre l’home va “passar per davant de la botiga de la seva mare” i va “mirar a través dels vidres” mentre ella dinava al bar del costat i va poder presenciar els fets, una acció que ella assegura que la va “intimidar molt” perquè “va buscar amb la mirada a l’interior”. Chacón també fa constar que ha tingut accés a l’escrit de descàrrec de l’actual conseller de Junts al districte de Ciutat Vella i destaca que “va negar part dels fets”, però va admetre que “havia picat el cul de Chacón dos cops”, així com que havia demanat fer una trucada a una altra consellera.