L’Ajuntament de Barcelona ha prohibit a Ciutat Vella les rutes de bars que algunes empreses organitzen com a reclam per atraure més turistes cap a la ciutat. Es tracta d’una de les mesures que ha dut a terme el consistori per tal de reduir el soroll durant la nit i evitar les conductes incíviques provocades pel consum d’alcohol.

Aquestes rutes organitzades són un tipus d’activitat que consisteix a captar grups de clients per portar-los d’una forma guiada de bar en bar amb el consum d’alcohol com a principal activitat. Sovint aquests grups, que poden arribar a estar formats per més de 60 persones, es passegen pels estrets carrers de Ciutat Vella, el que provoca un gran impacte acústic a la zona.

Pel consistori aquesta activitat és completament incompatible amb la convivència ciutadana i pel descans dels veïns, una visió que recolzen els ciutadans. “Visc a prop de la Rambla i en ocasions és fa molt difícil poder dormir per culpa del xivarri que fan els grups de persones que, fins i tot entre setmana, surten de festa pels locals del barri”, explica el veí Héctor Gardó.

Davant d’aquesta situació l’Ajuntament ha establert un decret en el que queda totalment prohibida la promoció, organització i execució de rutes organitzades d’usuaris en qualsevol modalitat entre establiments públics de concurrència del Districte, en la franja horària de les 23h a les 7h.

Pels que no compleixin amb aquesta nova normativa, el consistori té previst imposar multes de fins a 900 euros. Aquestes sancions podran anar destinades tant cap a les empreses promotores de l’activitat com per als establiments col·laboradors que formin part de les rutes.

La normativa també prohibeix la publicitat d’aquestes activitats ja que, segons l’Ajuntament, ha anat en augment en els últims anys. De fet, Internet o els fulletons que es reparteixen al carrer són el mitjà utilitzat per a donar a conèixer l’activitat que acostuma a tenir un cost de 15 euros.

A través d’aquesta iniciativa el govern municipal aposta per aconseguir que Ciutat Vella sigui un indret amb bona qualitat de vida pels veïns, sense renunciar, però, a les activitats que es realitzen a la zona degut a que és el centre de la ciutat. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde de Seguretat, Joaquim Forn, ha assegurat que l’Ajuntament “no vol posar pals a les rodes del turisme, sinó que vol que aquest sector sigui font de convivència”.

Mims i promotors ambientals demanen silenci

Amb l’arribada de l’estiu l’Ajuntament ha engegat diverses iniciatives per a tractar de controlar el soroll provocat pels clients dels establiments d’oci nocturn i les terrasses, sobretot a Ciutat Vella ja que acull un elevat nombre de locals.

Una de les principals mesures ha estat col·locar equips d’actors professionals que fan de mims i que es dediquen a demanar silenci davant els accessos als locals.

Una altra ha estat fer ús de promotors ambientals que reparteixen informació pels diversos locals. L’any passat, amb aquesta iniciativa es va aconseguir fer arribar els consells i informació a més de 80.000 usuaris.

Això sí, per intentar reduïr el soroll el més important és no provocar-lo, per això una de les intencions del govern municipal és implicar els agents generadors de soroll o els propis ciutadans per què col·laborin en minimitzar la contaminació acústica als espais públics.

Seguint en aquesta línia de treball preventiva, l’Ajuntament també col·locarà limitadors acústics en actes i activitats de lleure a l’aire lliure, per tal de limitar el màxim d’emissió i reduir l’impacte als habitatges més propers a la zona. En total en seran 221 que es col·locaran en els concerts que se celebrin a cada districte i durant les festes de la Mercè.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram