“Perquè hi hagi zones sobreocupades no pot ser que altres no puguin desenvolupar-se”

Mercè Homs /és la regidora del districte de Ciutat Vella

Ciutat Vella, per definició, és un Districte molt complicat i, per tant, gestionar-lo també ho és. Hem de ser molt curosos en tot allò que fem perquè ens estimem molt els barris i els hem de preservar. Tota normativa que s’aprova és un nou repte i genera conflictes.

Com la modificació del Pla d’Usos, el nou cavall de batalla…

És cert que l’oposició s’ha mostrat contrària a aquesta modificació, però cal recordar que nosaltres ja ens vam presentar amb un programa electoral que deia que aquest pla, com qualsevol altre, s’hauria d’ajustar amb el pas del temps. No és un pla nou, és una actualització per adaptar-lo a les necessitats actuals en benefici del barri.

I aquestes necessitats passen per l’edficicació de nous hotels?

No únicament, però sí en part. No tots els carrers i les places de Ciutat Vella es poden tractar de la mateixa manera. No pot ser que hi hagi llocs que estiguin sobresaturats i que, per culpa d’això, altres que no ho estan gens i que necessiten activitat econòmica no puguin desenvolupar-la. Però el Pla d’Usos va molt més enllà dels hotels. Abraça tots els establiments de pública concurrència.

Un d’ells i el més històric és el bar Marsella. Acabarà tancant?

L’Ajuntament fa molts mesos que està treballant en aquest tema. Com qualsevol altre establiment emblemàtic, farem tots els possibles perquè el propietari pugui continuar si aquesta és la seva voluntat. S’ha intentat un procés de mediació que no ha funcionat, però hi ha alternatives.

Com fer ús del dret de tanteig i retracte per poder quedar-se l’immoble…

La finca que acull aquest establiment està dins de l’àrea de conservació i rehabilitació especial dels carrers de Sant Pau i Sant Ramon, la qual cosa ens permet actuar legalment. Ara bé, no ens podem anticipar als esdeveniments. Això sí, la nostra voluntat és que segueixi obert.

Parlant de bars, un altre tema que preocupa als veïns és el turisme de borratxera. Està controlat?

Fa cosa d’un any es va aprovar un decret que va fulminar l’incentiu d’aquest tipus de turisme. Les rutes de bar en bar per a grups que sovint arribaven a la quarantena de persones es van prohibir i des d’aleshores ja no hi ha aquelles aglomeracions. A més, s’ha fet un treball de pedagogia als establiments molt important.

Com també es fa amb la venda ambulant…

Així és. Aquest és un altre dels grans temes de Ciutat Vella. Hem portat a terme moltes campanyes de sensibilització ciutadana en aquest sentit, perquè mentre hi hagi consumidors hi haurà llauners. Nosaltres podem perseguir les xarxes organitzades i fer-los la vida impossible, però ens cal conscienciació ciutadana.

És una lluita perduda?

Em nego a pensar això, sóc optimista. Potser els resultats no són els òptims, però hem de pensar que acabar amb aquesta activitat serà molt complicat. És gairebé una tradició a Ciutat Vella, però crec que passarà com en el cas dels trilers, que ja gairebé els hem eradicat. Es tracta de trencar una dinàmica. Tard o d’hora o aconseguirem.

I les prostitutes dels carrers d’en Robador i de Sant Ramon aconseguiran veure’s amb Xavier Trias tal com han demanat?

I tant que sí. L’alcalde rep sempre tothom que ho demana i, per tant, aquest cas no serà una excepció. De fet, ja està prevista la reunió, on també hi participarà la regidoria de Dona. Cal intentar que aquestes noies tinguin oportunitats més enllà de fer el que fan. Per això nosaltres no ens limitem només a l’actuació policial, sinó que també fem treball social.

Un col·lectiu que també ajuda els altres és el dels voluntaris que reparteixen menjar a la Rambla. Se’ls facilitarà un local?

La idea no és la de donar-los un local sinó que s’incorporin en els circuïts que ja hi ha establerts per a aquesta finalitat. Al carrer no es pot repartir menjar, bàsicament perquè no es preserva la dignitat de les persones receptores i perquè no es compleixen les condicions adequades.

Un altre sector que es queixa de les seves condicions actuals és el de l’educació. Com veu les escoles del Districte?

Estan passant per una situació complicada, evidentment, però cal remarcar que som l’únic Districte que, com a tal, dóna subvencions a les escoles. Aquí tenim programes específics per ajudar els nostres centres i així ho seguirem fent sempre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram