Blanca veïna Gòtic

La Blanca des del balcó del pis del Gòtic d’on l’han desnonat. Foto: Maria Aladern/ACN

Gir dramàtic al cas de la Blanca, la veïna de 78 anys del Gòtic que volien desnonar per un deute de 88 euros. I és que aquesta dona, que feia més de 55 anys que vivia al pis, ha estat finalment desnonada. La plataforma Resistim al Gòtic afirma que no s’ha pogut evitar el desnonament per un canvi de criteri polític “a última hora i sense marge” que trenca un acord “que estava tancat”.

“Per culpa de l’Ajuntament”

A través d’un comunicat a les xarxes, Resistim al Gòtic ha explicat el desnonament de la Blanca i ha culpat de la situació el consistori. “Considerem que la responsabilitat és de l’Ajuntament, i molt especialment de l’Àrea de Drets Socials encapçalada per Maria Eugènia Gay, per haver trencat a última hora, de manera totalment opaca i vergonyosa, un acord que estava fet”, declaren en el comunicat.

I és que el novembre de 2023, la mobilització d’un centenar de persones convocades per la mateixa plataforma i altres entitats del moviment per l’habitatge va evitar el cinquè intent de desnonament de la Blanca. De fet, el cas es va convertir en mediàtic a tot el país.

Ara, però, la Blanca ja ha estat desnonada i ha dormit aquesta nit en un hotel a fora del barri Gòtic, segons afirma Resistim al Gòtic al seu comunicat.

L’acord era a punt

El motiu principal pel qual han desnonat la veïna és pel trencament de l’acord que les diverses parts estaven a punt de tancar abans d’avui 1 de febrer, data màxima per l’enteniment per evitar el desnonament. Així, segons explica Resistim al Gòtic, l’Ajuntament i la propietat acceptaven l’acord de pagament de quotes de manera que la Blanca continuaria abonant els diners corresponents a la renda antiga i l’Ajuntament ho completaria fins als 1.000 euros exigits per la propietat durant un any fins que li arribés l’habitatge públic.

El trencament de l’acord és el que ha motivat el desnonament sense marge de maniobra per a l’entitat. És per això que la plataforma per l’habitatge considera que la decisió no té “cap criteri tècnic ni jurídic” i que és un “canvi de criteri polític”.

Per tot plegat, acaben dient que demanen explicacions immediates a l’Ajuntament, “sigui de l’alcalde Collboni o de Maria Eugènia Gay”, a més d’exigir que la Blanca “sigui reallotjada a un habitatge públic al barri”.

L’Ajuntament diu que no es podia evitar

Fonts de l’Ajuntament han explicat a l’ACN que el problema és que no pot avalar pagaments de tercers, com estava reclamant la propietat. Per això, la seva proposta era la de donar un ajut d’emergència social a la dona en concepte d’habitatge de 1.000 euros que s’abonaria a la propietat per tal que la veïna pogués romandre al seu pis. Així, es comprometia a abonar aquest ajut d’emergència fins que la dona deixés l’habitatge i anés a un pis públic. En aquest sentit, les mateixes fonts han indicat que la propietat ha rebutjat aquesta opció.

Ara s’ha activat un allotjament d’emergència a l’Eixample i durant els pròxims dies la dona podrà anar a recollir les seves pertinences al pis del què ha estat desnonada, han indicat des del consistori.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram