La Blanca des del balcó del pis del Gòtic on ha viscut tota la vida. Foto: Maria Aladern/ACN

El desnonament de la Blanca, una veïna de 78 anys del barri Gòtic, ha quedat ajornat un cop més. La Blanca viu en un pis de renda antiga i havia de ser desnonada aquest dimecres per un impagament de 177 euros. El 2017, les parts van acordar unes obres de millora a l’habitatge assumides per la propietat amb la contraprestació d’augmentar en 88,8 euros mensuals el lloguer. Inicialment, però, la dona no va pagar dues mensualitats perquè considerava que les obres no es corresponien amb allò pactat. La justícia li ha donat la raó a la propietat. Durant tot el matí, mig centenar de persones s’han congregat al carrer Boters, on la Blanca hi viu des del 1968. Finalment, la propietat ha acceptat negociar un lloguer a preu de mercat.

Després de més de cinc hores, el llançament ha quedat ajornat. En aquest interval, el metge forense ha visitat la dona. Les parts s’han donat un termini de 15 dies, fins al pròxim 11 de desembre, per negociar un lloguer, segons han explicat des de Resistim al Gòtic, que han indicat que la propietat volia signar el contracte aquest mateix dimecres per un preu de 1.200 euros, però s’hi han negat.

La Blanca Espinosa pagava un lloguer de 191,8 euros mensuals fins que es van fer les obres, el 2017. Després li va incrementar fins als 280 euros. Resistim al Gòtic acusa la propietat, que va comprar el pis el 2012, d’aprofitar la qüestió de les obres per intentar expulsar la llogatera, dividir el pis i posar-lo a lloguer de temporada.

El cert, però, és que la propietat té una sentència judicial que li dona la raó. El jutjat de primera instància número 32 de Barcelona va resoldre que la Blanca no era una persona vulnerable i que es podia executar el llançament, perquè no es donaven les condicions per aturar-lo. En aquest sentit, la resolució remarcava que la propietat tenia una sentència judicial favorable a la recuperació del seu immoble des del 2019 i que no està “obligada a suportar la situació personal” de la Blanca. Remarcava també que la dona “des del 2010 té alternativa habitacional” i des del 2017 té seguiment per part de serveis socials.

“Els drets a la suspensió temporalíssima dels processos de desnonament que contempla la llei no poden realitzar-se amb abús, estan previstos per oferir un moment temporal curt en què es pugui posar en marxa la política assistencial de l’Estat. En aquest cas, aquest espai temporal s’ha sobrepassat”, argumenta el jutjat. A més, remarca que la propietat no és una gran tenidora d’habitatges i que la Blanca no compleix els requisits disposats per la llei per apreciar la condició de persones vulnerable, ja que té un local en propietat a mitges amb el seu fill.

Més de tres anys de periple

Aquest llançament s’havia de realitzar el mes d’abril del 2020, però va quedar paralitzat per la covid-19 i des de llavors s’ha anat assenyalant i suspenent per diversos motius. La segona data va ser el 26 d’octubre del 2020, però no es va portar a terme perquè faltava el metge forense. Es va indicar una tercera data, el 17 de març del 2021, però es va suspendre perquè la Blanca va presentar un informe de serveis socials. Un jutjat llavors va decidir suspendre el desnonament fins al 9 d’agost del 2021.

Un cop aixecada la suspensió, es va dictar una nova data, el 13 de desembre del 2021, però va quedar suspès de nou. La suspensió es va prorrogar fins al 30 de setembre del 2022. Finalment, el 26 d’abril del 2023, la propietat va aportar documentació per provar que la Blanca no és una persona vulnerable, i el jutjat va donar-li la raó el 26 de juny.

Indignat per la situació, el pianista James Rhodes s’ha ofert a pagar dos anys de mensualitats i a preu de mercat, però la propietat ho ha rebutjat. Des de Resistim al Gòtic han agraït el gest però han argumentat que “la solució no és la caritat i almoina dels rics perquè els especuladors segueixin cobrant”.

Per la seva banda, fonts municipals han comunicat a l’ACN que els serveis d’Habitatge del consistori continuaran treballant durant la pròrroga per arribar a un acord amb la propietat, oferint ajuts al lloguer i buscant alternatives, “com s’ha fet durant tot el temps anterior al desnonament”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram