Botiga Ciutat Vella

El consistori ha aprovat una nova regulació sobre el comerç del districte. Foto: Arxiu

L’Ajuntament ha acordat suspendre les llicències d’obertura de noves botigues cannàbiques, d’accessoris de mòbils i salons d’ungles al districte. La mesura també contempla una suspensió de nous permisos per a iniciatives comercials a la Rambla.

Des del consistori apunten que l’objectiu de la suspensió és “evitar el monocultiu” comercial enfocat estrictament al turisme. La mesura tindrà una vigència d’un any prorrogable a un més. Durant aquest temps, l’executiu prepararà una regulació en profunditat.

Amb l’acord, s’incorporen noves classificacions de negoci específiques per a aquesta mena de botigues, que fins ara es consideraven floristeries, herboristeries, parafarmàcies, botigues de telefonia mòbil o perruqueries. Així, es podrà actualitzar la normativa i regular els locals de cànnabis, fundes de mòbil i manicura de forma concreta.

Segons l’Ajuntament, la mesura vol “mantenir l’estabilitat econòmica de la comunitat local, fomentar l’equilibri del comerç local, i conseqüentment promoure garantir l’oferta diària comercial de la ciutadania de Ciutat Vella”. En aquest sentit, ha posat l’accent en la necessitat de “protegir” el comerç de proximitat, “diversificar l’activitat econòmica del districte” i poder elaborar una nova normativa d’ordenació de les activitats de pública concurrència per al districte.

Suspensió específica per a la Rambla

L’aprovació també inclou suspendre totes les noves obertures comercials a la Rambla. L’executiu local ha recordat que aquest espai de la ciutat va ser el primer a comptar amb un pla d’usos específic, que ja regula la implantació d’activitats per fomentar les botigues vinculades a les indústries culturals, restringeix les activitats hoteleres, de restauració i d’oci nocturn al passeig, alhora que fomenta la qualitat de les activitats de restauració i limita la implantació de nou comerç alimentari i d’habitatges d’ús turístic.

“La nova mesura aprofundeix en la limitació de noves obertures comercials de tota classe per protegir la qualitat i la diversificació de l’oferta comercial i persegueix l’objectiu de modular l’activitat econòmica en un passeig que afronta una reforma urbanística de calat”, han apuntat des del consistori

Inici dels treballs per a un nou Pla d’Usos

En paral·lel, el govern municipal ha començat el procés per a redactar el nou Pla Especial Urbanístic per a Ciutat Vella i la Rambla. La suspensió de les noves llicències “vol evitar que mentre s’elaboren aquests treballs no proliferin tipologies de negocis contraris als objectius del nou pla ni es donin noves obertures comercials en aquest àmbit”, han comentat els responsables municipals.

Tot plegat se suma a la recent modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella, aprovada el mes de maig. En aquest sentit, es van introduir canvis per regular les obertures de nous supermercats i alhora facilitar una millora de l’oferta de productes de primera necessitat per als residents, i afavorir la implantació de tota mena d’activitats culturals, amb l’objectiu d’obrir la porta a establiments destinats a exhibicions o espectacles com teatres, galeries o museus amb escàs impacte nocturn.

Pel que fa al Pla d’Usos de la Rambla, aprovat al 2015, s’aborda aquesta suspensió de totes les llicències en el marc del procés de revisió periòdica per assegurar que manté la qualitat i singularitat que caracteritzen el passeig.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram