Raval manifestació

Un moment de la protesta veïnal d’ahir. Foto: Twitter (@tonialonso85)

El barri del Raval torna a trobar-se en una situació complexa de degradació per culpa del nou augment dels narcopisos i la presència de màfies. El malestar veïnal es va fer visible ahir al vespre quan al voltant de 200 persones es van manifestar per la zona sud del barri per denunciar una realitat que en els darrers temps ha tornat a empitjorar. Entre les pancartes que van dur els veïns es van poder llegir missatges com ara ‘El veïnat mor amb el barri’ o ‘El Raval no és un centre de venipunció’.

La mateixa situació també la van denunciar la Xarxa Veïnal del Raval i Acció Raval a Albert Batlle, regidor de l’Àrea de Seguretat i Convivència de l’Ajuntament, en la reunió que van mantenir les dues parts el passat 11 d’octubre. Les entitats veïnals alerten que ara per ara tenen detectats uns 60 pisos ocupats –encara que no estiguin tots en actiu­– per persones conegudes al barri que formen part de màfies. Els veïns lamenten que, a diferència del període entre el 2017 i el 2019 quan va esclatar la problemàtica dels narcopisos al barri, ara no existeix un canal de comunicació entre veïns i tècnics de prevenció per fer un seguiment de les denúncies dels pisos ocupats per aquest ús.

Reforç policial

L’Ajuntament és conscient de la delicada situació que viu el barri i que cal tornar a afrontar amb decisió una problemàtica que ha tornat a agafar protagonisme els darrers mesos. Dimecres Junts va fer una proposta que planteja reforçar els operatius per prevenir delictes i desarticular punts de venda de drogues, que implicaria augmentar la presència policial als carrers del Raval.

La proposta també planteja un pla especial de neteja de recollida de xeringues per lluitar contra la imatge que deixa l’augment del consum a la via pública i evitar problemes de convivència. La proposta va ser ben rebuda per totes les formacions polítiques del consistori, ja que hi van votar a favor, tot i que també deixa dubtes que s’apliqui realment. En tot cas, des d’avui mateix la Guàrdia Urbana ha augmentat un 20% els efectius al barri del Raval. L’objectiu és prevenir, dissuadir i corregir conductes de risc augmentant la visibilitat dels agents i també millorar i augmentar la capacitat d’actuació en fets que alterin la convivència al barri.

El fons de la qüestió

La problemàtica de la qual també alerta la Xarxa Veïnal és que els narcopisos ja no s’utilitzen com abans de la pandèmia per vendre i consumir-hi dins, sinó que les màfies els utilitzen només com a punts de venda fent que el consum al carrer hagi augmentat de manera considerable. De fet, des de l’Ajuntament asseguren que els narcopisos, tal com funcionaven fa uns anys “actualment són residuals”.

Tot aquest còctel és el que genera inseguretat al barri. En paral·lel, des de la Xarxa Veïnal del Raval i Acció Raval apunten que el fons de la qüestió recau en la regulació de l’habitatge. Demanen que s’evitin els desnonaments que deixen pisos buits que aprofiten les màfies per instal·lar-s’hi, majors sancions als propietaris que mantenen els habitatges buits –especialment els grans tenidors–, augmentar els ajuts a la rehabilitació de finques, intensificar les campanyes perquè se cedeixin els pisos buits a l’Ajuntament perquè els pugui gestionar com a lloguer social i regular legalment els preus de l’habitatge perquè sigui tractat com un dret i no només com una mercaderia

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram