L’alcaldessa Ada Colau ha anunciat la futura compra aquest dimecres. Foto: ACN

L’Ajuntament comprarà l’Antic Teatre de Ciutat Vella per garantir-ne la continuïtat. Així ho ha anunciat l’alcaldessa Ada Colau aquest dimecres, durant la presentació de la programació del vintè aniversari de l’equipament.

Colau ha explicat que el consistori està negociant la compra del teatre amb la propietat, amb l’objectiu que passi a mans municipals abans que s’esgoti el contracte de lloguer actual, que venç el 2026. Alhora, ha afirmat que demà mateix es posaran en marxa els tràmits per declarar l’Antic Teatre com a equipament d’interès cultural. Aquest és el pas previ a poder-lo expropiar en cas que no s’aconsegueixi arribar a un acord amb la propietat.

La resposta a la pujada del lloguer

L’any 2020, l’Antic Teatre va denunciar que els propietaris els oferien renovar el lloguer a partir del 2026 però amb un increment molt significatiu del preu: de 1.500 a 7.500 euros. Els responsables del teatre asseguraven aleshores que no podien assumir l’augment i reclamaven la intervenció de les institucions per evitar un trist desenllaç.

Dos anys i unes quantes gestions després, l’Ajuntament ha anunciat la compra de l’equipament del número 12 del carrer Verdaguer i Callís. Això sí, segons Colau, el procés per arribar fins aquí “ha costat molt”.

D’altra banda, l’alcaldessa ha posat en valor el model comunitari de l’Antic Teatre. “És difícil aguantar vint anys en ciutats que estan trinxades per l’especulació i la gentrificació, i encara més tirar endavant projectes culturals únics, singulars, de les perifèries múltiples i contraculturals”, ha remarcat.

En aquest sentit, ha assegurat que les característiques que fan únic aquest projecte es mantindran un cop es materialitzi l’adquisició municipal i ha posat com a exemple el Teatre Arnau.

L’Antic Teatre diu que no els renovaran el lloguer
Front comú veïnal i cultural per salvar l’Antic Teatre