Llibreria carrer Ferran

La llibreria va obrir les portes el 1983. Foto: Línia Ciutat Vella

És molt difícil que cap veí del districte no hagi vist mai la Llibreria Sant Jordi, situada al número 41 del carrer Ferran. Més que res perquè, tal com explica el seu propietari, Josep Morales, va obrir les portes el 1983. És a dir, fa 38 anys que és en aquest punt del cor de Barcelona oferint llibres d’una gran varietat de gèneres als vianants que passen pel seu davant. Però, malauradament, els seus dies en aquesta ubicació del barri Gòtic estan comptats.

No tots sobreviuen

D’aquí a dos mesos, diu Morales, la llibreria es traslladarà a un local situat al número 43 del carrer Robadors, que ha aconseguit gràcies al programa Baixos de Protecció Oficial de l’Ajuntament. La raó del trasllat, reconeix, és l’encariment dels preus dels establiments de la zona on ara es troba la llibreria. “Van començar a disparar-se a partir de l’any 2000. Nosaltres teníem un contracte antic i, quan es va acabar, van arribar els problemes. El propietari demana ara un lloguer inassumible per a negocis normals”, assegura.

Aquesta tendència del mercat immobiliari que expulsa comerços i veïns de les zones més turístiques de la ciutat està fent, segons indica Morales, que al carrer Ferran i els seus voltants només sobrevisquin, en general, botigues de souvenirs, franquícies de bars o restaurants “enfocats als turistes”. Fins i tot, afegeix, van marxar del carrer Avinyó i Ferran botigues de les marques Adidas i Custo. “No entenc com hi ha gent que pot pagar aquestes sumes”, admet.

Una nova vida

Tot i haver de marxar del lloc on sempre ha estat, Morales encara la nova etapa del seu comerç al Raval amb optimisme. Li agrada, assenyala, que estigui al costat de la Filmoteca de Catalunya i en una zona on hi ha més xarxa veïnal que al carrer Ferran. No li preocupa, afegeix, que a vegades hi hagi conflictes, com baralles o tràfic de drogues.

“Abans també hi havia problemes en aquesta part del Gòtic i, fa encara més temps, també al Born”, assenyala Morales deixant clar que prefereix centrar-se en tot el que pot fer en el futur local. “Farem més activitats, com ara exposicions de fotografia o de gravat, i més rutes literàries”, conclou preparat per donar al seu negoci la segona vida plena que mereix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram