Foto: Ajuntament

Escapar del tràfec i el soroll de la gran ciutat és possible sense haver d’allunyar-se gaire del centre. A la popular plaça del Nen de la Rutlla, al barri del Guinardó, a prop de l’Hospital de Sant Pau, s’obre pas un gran pulmó verd per a molta gent desconegut. El parc del Guinardó data del 1918 i actualment s’ha convertit en una de les zones verdes més grans de Barcelona.

Ubicat en uns terrenys que antigament s’havien destinat principalment a ús agrícola, aquest espai s’enfila turó amunt a través d’un sistema de terrasses que conviden el passejant a evadir-se del context urbà i a endinsar-se en un veritable bosc frondós. El parc està dividit en tres zones ben diferenciades: la part inferior correspon a un parc urbà; la mitjana, a uns jardins històrics; i la superior, a un bosc forestal que sorprèn enmig de la ciutat.

El parc històric es va dissenyar l’any 1918, amb un projecte a càrrec dels arquitectes paisatgistes Jean-Claude Nicolas Forestier i Nicolau M. Rubió i Tudurí, que van projectar uns jardins mediterranis i classicistes que donaven especial protagonisme a l’aigua, que corre per diferents fonts, canals i petites piscines. D’aquesta manera es va generar un sistema de terrasses travessades per un torrent canalitzat amb estanys i salts d’aigua.

A la part de dalt de l’espai, el paisatge està dominat per la vegetació forestal, amb pins, cedres i alzines. Els camins costeruts que s’entrecreuen condueixen al Mirador de la Mitja Lluna, des d’on es poden contemplar unes vistes privilegiades de la ciutat.

OBRES ARTÍSTIQUES AMAGADES
Aquest gran pulmó verd, però, també amaga diverses obres artístiques que val la pena conèixer. Una de les principals atraccions es troba just a la mateixa entrada de l’espai: l’escultura El nen de la Rutlla, realitzada per Joaquim Ros i Bofarull l’any 1961, i una perfecta avantsala que comunica a través d’un entramat de bancs, escales i zones de jocs infantils amb la zona més frondosa del parc.

En aquest sentit, també destaca la popular Font del Cuento, un petit espai que des de temps antics ha estat punt de trobada per als veïns de la zona, especialment per a les parelles a la recerca d’un racó solitari.

La ruta pel parc també permet als visitants acostar-se a un dels miradors més populars de la ciutat, el del Turó de la Rovira.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram