Copa Amèrica

L’acte de benvinguda als equips que competiran a la Copa Amèrica de vela 2024. Foto: Ajuntament

Una gran oportunitat, un motiu d’incertesa o una pèssima notícia. Segons qui opini, la Copa Amèrica de vela que se celebrarà a Barcelona l’any que ve pot ser qualsevol d’aquestes coses.

El passat 10 d’octubre, un col·lectiu de veïns va presentar la plataforma No a la Copa Amèrica. En un acte al passeig de Joan de Borbó de la Barceloneta, els impulsors d’aquesta nova entitat van alertar que les conseqüències de l’esdeveniment ja s’estan notant als barris de primera línia de costa de la ciutat. Una de les portaveus de la plataforma, Esther Jorquera, va explicar que a la Barceloneta els propietaris de pisos han començat a rebre “una demanda massiva” d’ofertes i els llogaters han rebut una “allau” de peticions de “desocupació”.

En la mateixa línia, l’activista va assegurar que a una veïna l’havien trucat “quinze vegades en un dia perquè llogués un pis”. El també activista Albert València va assenyalar que a Idealista ja es veien anuncis que feien servir la Copa Amèrica com a reclam. Sigui com sigui, tots dos van apuntar que els lloguers al barri s’estan encarint sense aturador i van afegir que a la Barceloneta “no s’estan renovant els contractes de lloguer”.

Des de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, en canvi, ho veuen d’una altra manera. “Que tenim uns preus cada cop més prohibitius de lloguer és evident, però per dir que directament hi tingui influència la competició no tenim arguments certs”, admeten. Consideren que la “principal raó” de l’augment de preus que s’ha produït al barri els últims anys és la presència excessiva d’habitatges d’ús turístic. En aquest sentit, creuen que calen mesures de l’administració tant per reduir els pisos turístics com per controlar l’increment del preu dels lloguers.

Visions oposades

A ulls de la plataforma, hi ha altres derivades de la celebració del macroesdeveniment. “Al passeig [de Joan de Borbó] hem vist aparèixer nous comerços, com un establiment de lloguer de cotxes de luxe”, va dir Jorquera, per afegir que les organitzacions veïnals tenen por que el barri s’ompli de “comerços per a les elits”.

Alhora, des de la plataforma van assegurar que a Barcelona ja hi ha més de 2.500 persones relacionades amb l’esdeveniment que estan exercint una pressió extra sobre barris com la Barceloneta. Per contra, des de l’associació veïnal afirmen que els ha “arribat” que molts membres dels equips que competiran a la Copa han buscat pisos en altres barris i municipis.

Maneres d’encarar la Copa

Si en una cosa estan d’acord els integrants de l’AV de la Barceloneta i els de la plataforma No a la Copa Amèrica és que no hi ha marxa enrere: l’esdeveniment se celebrarà. “Ens agradi o no, passarà. Hem de procurar que el trasbals sigui el menor i, ja que es parla de tantes oportunitats i pressupost, aprofitar perquè es facin realitat algunes demandes de millora al barri, en benefici de tots els veïns i veïnes”, defensen des de l’associació veïnal.

Amb aquest convenciment, estan treballant en un “llistat ampli” de propostes, dividides “en tres blocs: social, educatiu i economicolaboral”. L’objectiu és aconseguir millores que es mantinguin al barri un cop passada la Copa Amèrica de vela. Per això, creuen que calen espais de debat integrats per les entitats locals i que donin com a resultat “decisions vinculants per part de qui pugui comprometre’s”, és a dir, les administracions i organismes implicats en l’esdeveniment i, per descomptat, l’organització de la Copa Amèrica, “a qui tant espai hem cedit i de qui esperem un retorn a la comunitat”.

Per la seva banda, el col·lectiu contrari a la Copa Amèrica, ha presentat un seguit de peticions a l’Ajuntament que inclouen “transparència” i evitar que proliferin els habitatges turístics. Així mateix, exigeixen que el consistori introdueixi mesures per erradicar la violència masclista durant l’esdeveniment i que es comprometi a respectar la pesca.

Sobre aquesta última qüestió, l’AV recorda que la Copa Amèrica ha estat el motiu pel qual s’ha avançat la data d’estrena de la nova llotja de pescadors del Port Vell, que serà una realitat al març, si tot va bé. “Les desitjades (i endarrerides mil vegades) obres al Moll de Pescadors ara ja són a tocar i això és en benefici de les persones que treballen a la mar i, per extensió, del barri. A més, hi haurà espais de passeig per a tothom i, derivat d’això, certes millores en l’accés i equipaments de l’entorn, com l’Institut de Nàutica, que creix”, destaquen des de l’entitat veïnal.

El paper de l’administració

“L’Ajuntament i la Generalitat han acollit un esdeveniment al qual han aportat 55 milions d’euros, sense debat”, es queixaven des de No a la Copa Amèrica en la seva presentació. Totes dues administracions, en canvi, han reiterat per activa i per passiva que acollir la Copa Amèrica és “una gran oportunitat” per a la ciutat i el país. Aquestes paraules va fer servir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el passat 6 d’octubre en l’acte de benvinguda als equips competidors. En el mateix acte, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, també va parlar d’“oportunitat excel·lent” per demostrar que la ciutat és capaç de convertir la Copa “en molt més que una competició esportiva”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram