Albert Batlle

Foto: PSC

“Albert Batlle serà el regidor de Ciutat Vella si jo soc l’alcalde”. Aquesta va ser una de les promeses de Jaume Collboni en campanya, i dit i fet. El tercer tinent d’alcalde, que manté les competències en Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior, agafa les regnes de Ciutat Vella amb un objectiu principal: posar ordre. “Tindrem tolerància zero amb l’incivisme. Ciutat Vella ha de ser un districte endreçat i amb bona qualitat de vida per a tots els residents”, deia Collboni en una entrevista amb Línia Ciutat Vella abans de les eleccions.

I Batlle és el seu home d’ordre. L’home que ha d’endreçar no només Ciutat Vella, sinó el conjunt de la ciutat. De fet, durant l’últim mandat ja ha liderat aquest repte. Ara bé, que un de cada quatre barcelonins cregui que la inseguretat és el principal problema de Barcelona evidencia, com a mínim, que queda molta feina per fer i que no és precisament fàcil. S’ha posat en marxa la nova comissaria del Raval Sud, que ha de contribuir a donar tranquil·litat i seguretat als veïns de la zona, però amb això no n’hi ha prou. És evident i Batlle ho sap. En aquesta matèria haurà de suar de valent.

La primera promesa: reduir de sis a tres anys les obres de reforma de la Rambla

Però amb llei i ordre no se soluciona tot. El mateix Collboni admet que caldrà continuar treballant amb més força i una visió àmplia que inclogui polítiques socials, projectes econòmics, cura de l’espai públic… Policia i normatives sí, però també molt treball social a peu de carrer. Batlle anirà per aquest camí? Si l’encàrrec ve de l’alcalde, sembla que sí, malgrat que persones com el ja exregidor del Districte Jordi Rabassa, dels comuns, declarés sentir “molta tristor per Ciutat Vella” poc després del ple d’investidura, desconfiant del camí que emprendrà el nou regidor.

El temps ho dirà, com també confirmarà o no si la primera gran promesa del nou govern de Collboni al districte, reduir de sis a tres anys les obres de remodelació de la Rambla, es complirà. Una promesa que el nou alcalde ja va fer en campanya i que ha reafirmat amb la vara a la mà, remarcant que “no ha de ser només una transformació física, sinó també una transformació d’usos i d’activitats perquè torni a ser el gran passeig de les flors, dels teatres i dels artistes”.

Gestionar millor el turisme –que no pot concentrar-se tot a Ciutat Vella–, trencar el monocultiu econòmic al districte –fent de la Via Laietana un dels eixos econòmics de la ciutat– o posar ordre a les terrasses són altres reptes per a un regidor que d’experiència en àmbits complexos no li’n falta. És l’hora de demostrar-ho.

Roda el món i torna al Born: les arrels socialistes de Batlle

PERFIL | Quan el gran públic pensa en Albert Batlle (Barcelona, 1953), li ve al cap la seva etapa com a director general dels Mossos d’Esquadra nomenat pel president Artur Mas i, més recentment, el seu paper com a membre destacat d’Units per Avançar, el partit hereu d’Unió Democràtica de Catalunya que s’ha anat presentant a les eleccions en coalició amb el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC).

Però el que molta gent no sap és que Batlle, que es considera socialdemòcrata i catalanista, va estar de jove al nucli fundador del PSC i va començar la seva carrera política el 1983 com a regidor a l’Ajuntament de Barcelona amb els socialistes, en les primeres eleccions a les quals va concórrer Pasqual Maragall.

Amb Maragall i després amb Joan Clos d’alcaldes, Batlle va estar 20 anys a la política barcelonina, durant els quals va assumir diverses responsabilitats, com ara les regidories d’Horta-Guinardó, d’Esports i de Relacions Institucionals.

Durant els dos Governs tripartits de la Generalitat, Batlle va ser director general de Presons fins al 2011. Amb el canvi de Govern va estar uns mesos en stand by, però després va ser nomenat director adjunt de l’Oficina Antifrau, càrrec que és incompatible amb qualsevol militància política, moment en què va deixar de militar al PSC –i ja no ho tornaria a fer.

“Soc d’Units, no del PSC”, remarcava Batlle en una entrevista amb Línia Sarrià-Sant Gervasi el mandat passat, quan era regidor d’aquest districte. És cert, com també ho és que ha rodat el món i ha tornat al Born.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram