Collboni

Foto: Joanna Chichelnitzky

Jaume Collboni esprem els últims dies abans de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. En aquesta entrevista amb Línia Ciutat Vella, el candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona repassa les principals qüestions que han marcat el mandat al districte.

Comencem per la Rambla. Per què s’ha projectat a gairebé 10 anys vista la seva reforma?
La ciutat necessita una Rambla renovada. Per això, quan sigui alcalde em comprometo a accelerar les obres perquè puguin finalitzar el pròxim mandat. Vull que la Rambla sigui un gran passeig de la cultura, recuperant-la perquè tots els barcelonins i les barcelonines la tornem a sentir com el que és: un dels llocs que sens dubte ha de fer bategar el cor de la ciutat. Aquest és el principal objectiu de la reforma que s’ha iniciat a la Rambla i que ens ha de permetre que ens en sentim orgullosos. No ha de ser només una transformació física; també ha de ser una transformació d’usos i d’activitats perquè torni a ser el gran passeig de les flors, dels teatres i dels artistes. Per això, i per poder agilitzar aquest procés, crearé un comissionat específic per a la Rambla.

“El comerç de proximitat és el nostre principal ‘polígon’ d’activitat econòmica”

Fa mesos, alguns eixos comercials parlaven de “mala gestió i deixadesa” del govern municipal. Què n’opina, vostè que ha governat la ciutat, d’aquestes crítiques?
El sector del comerç sap que sempre em tindrà al seu costat, escoltant-lo i donant-li suport. Ho he demostrat i ho continuaré fent amb iniciatives concretes, com els 20 milions d’euros d’ajuts directes per a la reobertura després de la pandèmia o l’increment de llums i d’activitats durant la campanya de Nadal, per posar dos exemples. Estic convençut que el comerç de proximitat és essencial per a una gran ciutat com Barcelona. És el nostre principal polígon d’activitat econòmica. Per això, des del govern municipal, el PSC s’ha implicat de valent amb el teixit comercial, tant per ajudar-lo en la reactivació després del cop duríssim que va suposar la covid com per contribuir a modernitzar-lo i a adaptar-se als nous hàbits de consum, amb campanyes de promoció o ajuts directes per a la seva digitalització.

Collboni

Foto: Joanna Chichelnitzky

Les queixes veïnals pel soroll nocturn i l’incivisme són força habituals al districte. Com s’ha de fer perquè Ciutat Vella sigui un lloc còmode per viure-hi?
Tindrem tolerància zero amb l’incivisme. Ciutat Vella ha de ser un districte endreçat i amb bona qualitat de vida per a tots els residents. Posar ordre és una de les nostres prioritats, i hi dedicarem tots els esforços per aconseguir-ho. Aquest mandat, per exemple, s’ha posat en marxa la nova comissaria del Raval Sud, i aquest element ha de contribuir a donar tranquil·litat i seguretat als veïns i veïnes. Com a qualsevol ciutat important del món, el centre històric sempre rep més turisme i concentra més activitats que la resta de la ciutat. El repte que tenim és fer que tot això sigui compatible amb la convivència i el descans veïnal. Aquest serà el gran objectiu d’Albert Batlle, que serà el regidor de Ciutat Vella si jo soc l’alcalde.

“Proposo una nova agència de gestió del districte inspirada en Foment de Ciutat Vella”

Com vostè mateix deia ara, el turisme és un element important en tot plegat. Creu que el volum de turistes que absorbeix Ciutat Vella és compatible amb la vida veïnal?
La nostra recepta és menys quantitat i més qualitat. Barcelona necessita turistes, això és innegable, perquè el turisme és una font de creació de riquesa i de llocs de treball. Però necessitem apostar per un turisme de més qualitat, més vinculat a la cultura i més respectuós, i alhora descentralitzar-lo. En altres paraules: el turisme no pot concentrar-se tot a Ciutat Vella. En els darrers anys, treballant amb el mateix sector, hem començat a invertir aquesta tendència, desenvolupant projectes arreu de la ciutat i en col·laboració amb altres municipis. Ho continuarem fent, entre altres coses perquè Ciutat Vella necessita trobar un millor equilibri entre els turistes que ens visiten i els ciutadans que hi viuen. Cal trencar, també, el monocultiu econòmic al districte, i en aquesta direcció potenciarem la Via Laietana com un dels eixos econòmics de la ciutat. La Barcelona que defenso també és la que dona oportunitats i genera llocs de treball de qualitat. Hem començat amb l’edifici de Correus, que serà un centre que acollirà empreses tecnològiques, i també amb el trasllat d’equipaments municipals a la Via Laietana 8-10. Busquem que Ciutat Vella sigui un lloc per treballar-hi, que fixi més gent resident i que, per tant, això reactivi també el comerç de proximitat i la petita economia.

En aquest context també cal parlar de les terrasses de bars i restaurants. Vostè, que és un gran defensor del sector, què pensa quan en una setmana el Districte troba unes 100 terrasses que no respecten la normativa?
Clarament, jo he defensat la importància del sector de la restauració i el valor que han tingut les terrasses com una manera d’ajudar a mantenir llocs de treball enmig d’una crisi inèdita com va ser la pandèmia. Però, per descomptat, també soc un ferm partidari que cal respectar les normatives sobre terrasses, ara i sempre. Ningú pot saltar-se les regles del joc, i qui no les compleixi ha de pagar-ne les conseqüències.

“Em comprometo a accelerar les obres de la Rambla perquè acabin el pròxim mandat”

Parlant de veïns, hi ha zones del districte, com per exemple el Raval, amb unes xifres de pobresa, i també de marginalitat, preocupants. Té solució?
Em comprometo a doblar els recursos que es destinen al Pla de Barris de Barcelona, precisament perquè no vull que hi hagi barris de primera i barris de segona. Cal continuar treballant amb més força i una visió àmplia que inclogui polítiques socials, projectes econòmics, cura de l’espai públic… Un dels meus objectius és aconseguir una ciutat socialment més justa. Per això he incorporat Lluís Rabell a la meva candidatura, com a gran coneixedor de la realitat i de les necessitats dels barris. Però, a més, em comprometo a dissenyar un pla estratègic en el marc d’un nou pacte per Ciutat Vella i posar en marxa una nova agència de gestió del districte. Un consorci públic amb participació privada inspirat en l’antiga Foment de Ciutat Vella. Necessitem un instrument pensat específicament per donar respostes i planejament estratègic a la realitat única del districte. Per tornar-lo a omplir d’oportunitats i per recuperar l’orgull de ser i de viure a Ciutat Vella.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram