Xavi Moya

Xavi Moya després de guanyar un combat. Foto: Esport Rogent

“Des que em vaig retirar, porto 15 anys preparant-me per a aquest combat. Em sento il·lusionat i tinc ganes i molta pressió per l’expectativa de la gent. Ara només espero pujar al ring, que soni la campana i se me’n vagin totes les bajanades. Vull que tot surti bé, que sigui una festa, un homenatge a la boxa, al meu rival i a mi. Tinc un gimnàs i entrenar-me és la meva passió. Sí que és cert que els últims 30 o 40 dies he pujat el nivell. El pitjor, però, ha estat perdre tres quilets. Ara recordo per què vaig deixar de competir… No va ser per l’entrenament, sinó per la dieta!”, li confessava, rialler, el boxejador Xavi Moya a Lorea Bakero a la sala d’entrevistes de Mundo Deportivo.

Era el 14 de juliol de 2022 i faltaven dos dies per a la vetllada Fight for glory al Centre Esportiu Municipal Olímpics Vall d’Hebron, organitzat per Jordi Calvet i amb més de 30 combats. Un era el de Moya contra Frank Yarz, que va servir perquè moltes persones que estimen i admiren el barceloní, nou cops campió mundial i set d’Europa de full contact, una vegada campió mundial de kungfu, tricampió d’Espanya de boxa professional i un cop campió intercontinental IBF, poguessin veure’l en directe per primer cop.

La persiana del gimnàs

Havia plogut molt des del seu debut, l’11 de juny de 1992 i a la sala Barçalles, contra Jose Manuel Varela. Tres anys abans, Moya ja havia obert el seu “temple”, Esport Rogent, al carrer Rogent 11. Des de fa uns dies a la persiana del gimnàs, punt de trobada de gran part de la boxa catalana, hi ha un grafit en blanc i negre d’un Moya somrient i enèrgic. A la seva dreta s’hi pot llegir el seu nom, Xavi, i a l’esquerra, la frase “Fes-ho maco, ‘xatu’!”.

És l’homenatge d’Esport Rogent al seu fundador, Xavi Moya (Barcelona, 1967-2023), traspassat la nit de dissabte 7 d’octubre en un accident de trànsit, després de perdre el control de la seva moto en l’encreuament dels carrers d’Aragó i Sicília. La roda davantera de la motocicleta va xocar contra un separador de cautxú del carrer bici.

La família, representada per Vosseler Advocats, ha denunciat l’Ajuntament per, segons s’especifica en un comunicat, “imprudència greu del consistori, per infracció en matèria del seu deure en la implementació d’elements de seguretat”. El bufet afegeix que el separador, “gruixut, ampli i poc visible” era aquell dia “l’únic” que hi havia al carril bici.

En aquest punt el carril de l’esquerra per a motos i vehicles es converteix, de sobte, en carril bici. És un dels canvis per adaptar-lo a la futura connexió per la Diagonal del tramvia. L’advocat dels familiars de Moya, Daniel Vosseler, afirma a betevé que el punt es va convertir en “una trampa mortal” i “una emboscada” per al boxejador i que, dies més tard, el consistori va retirar el separador, hi va posar un senyal lluminós i un con, i va repintar el terra. Des de l’Ajuntament expliquen que quan es produeix un sinistre fan les millores que creuen necessàries, sense especificar quines es van fer. L’Ajuntament conclou que hi ha un atestat de la Guàrdia Urbana que s’envia al jutge i que aquest determinarà les causes del sinistre. Segons denuncia Vosseler Advocats, en aquest punt s’han produït fins a vuit accidents més des de la mort de Moya.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram