Eva Baró

L’arribada del 2024 ens porta la xifra dels més d’1,7 milions d’empadronats a Barcelona, una fita que no es veia en els darrers 34 anys. Per primera vegada, més del 25% dels habitants registrats provenen de nacionalitats estrangeres i han triat Barcelona com a centre del seu projecte vital, sigui a curt, mitjà o llarg termini. Aquest fenomen planteja diversos reptes relacionats amb la cohesió social, la identitat de la ciutat, la cultura i la integració. És imperatiu no permetre que la ciutat visqui alienada d’aquesta població nouvinguda i, alhora, s’ha de treballar per integrar-los plenament en tot allò que representa l’orgull de ser barceloní.

Des de fa temps, s’ha propagat de forma malintencionada la difusió d’ideologies i discursos carregats d’odi davant aquest augment de la població immigrant. És crucial abordar aquest tema amb total contundència, ja que el racisme i l’odi cap als altres no tenen cabuda ni a Barcelona ni al nostre país. L’odi recent cap a criatures nascudes de pares estrangers el primer dia de l’any és una mostra de la manca d’humanitat dels qui fomenten aquests discursos.

És per això que, enmig de la complexitat d’aquesta situació, un dels reptes ineludibles és el de la llengua. Segons les dades de l’enquesta de serveis municipals de l’Ajuntament del 2023, el català es troba en el seu punt més baix dels darrers 35 anys a la nostra ciutat. Això obliga institucions, entitats i partits polítics a actuar de manera urgent. Sovint no en som prou conscients, però la nostra llengua ha estat, és i ha de continuar sent una eina clau per a la pau i la cohesió social a Barcelona.

Perseguim la màxima igualtat d’oportunitats per a tothom i creiem fermament que el català és un pilar fonamental per aconseguir-ho

N’és un exemple palès el fet que el català, i especialment el model d’immersió lingüística, va ser vital per a la cohesió social durant les primeres onades migratòries de ciutadans procedents de diverses regions de l’estat espanyol durant la segona meitat del segle XX. Perseguim la màxima igualtat d’oportunitats per a tothom i creiem fermament que el català és un pilar fonamental per aconseguir-ho. És per això que institucions, entitats i partits polítics han de reaccionar amb celeritat per liderar un canvi en les dinàmiques que afavoreixin la creació de llaços entre els ciutadans, amb la llengua com a eix vertebrador.

Iniciatives com la campanya No em canviïs la llengua són crucials per promoure l’ús del català i fomentar que tota la nova població disposi d’una eina addicional per a una millor integració a la nostra societat. Això, juntament amb una inversió social i polítiques afins, és el camí per assegurar que conservem viva l’essència de la nostra ciutat. En definitiva, es tracta de considerar la població nouvinguda com a part integrant, comunicant-nos amb ells en català i establint una àmplia xarxa comunitària per evitar que se sentin exclosos. Si ens tractem com a iguals, reconeixent les nostres diferències culturals i acceptant que, en el fons, tots som barcelonins, podrem afrontar amb èxit els reptes que ens proposem com a societat.

Eva Baró, presidenta d’ERC Barcelona i regidora a l’Ajuntament

WhatsAppEmailXFacebookTelegram