Núria Parlon

Del 18 al 21 d’octubre d’enguany la ciutat de Santa Coloma de Gramenet serà la seu de la VI Cumbre Iberoamericana de Agendas Locales de Género, un esdeveniment internacional que, per primer cop, se celebrarà al continent europeu. Representants d’organitzacions internacionals i de governs de país i municipals ens trobarem per definir el full de ruta a seguir per respondre als reptes de les ciutats i els pobles per aconseguir la igualtat real i efectiva de dones i homes. En definitiva, per transformar des del món global fins al món metropolità i local i fer, entre totes i tots, uns territoris sostenibles i resilients.

Les dones som ciutadanes, i com a tals hem de poder exercir aquest dret de ciutadania, fent ús dels espais i equipaments públics, aportant les nostres veus i lideratges actius, malgrat que sovint se’ns han negat aquests espais o no han estat dissenyats tenint en compte la nostra veu i les diferents realitats. L’aplicació transversal de la mirada de gènere en els models de transformació de les ciutats es fa imprescindible, començant pel disseny de l’urbanisme, entre altres prioritats. I què vol dir dissenyar espais públics amb perspectiva de gènere? Parlem de transformar carrers, places i edificis públics prioritzant l’accessibilitat universal, la seguretat i el civisme, i construint espais que promoguin el fet de poder exercir els drets de ciutadania. A Santa Coloma de Gramenet hem materialitzat diferents projectes en aquesta línia, com són els pressupostos municipals amb perspectiva de gènere o el disseny de places i espais amb perspectiva feminista, entre altres. Un exemple és el projecte Empatitzem per repensar els patis escolars per millorar la seva configuració, l’organització i gestió i fer-los inclusius. L’objectiu és, en definitiva, fer que les ciutats siguin espais que fomentin l’autonomia, la conciliació, la relació i la representativitat. Entendre l’entorn urbà des d’una necessària perspectiva feminista.

Els reptes per a la igualtat plena i efectiva de dones i homes

A la VI Cumbre Iberoamericana de Agendas Locales de Género reflexionarem sobre aquests drets de ciutadania de totes les dones i sobre la importància de continuar alineats, des del municipalisme, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030, traçats per les Nacions Unides, per aconseguir pobles i ciutats de progrés i on l’equitat sigui un eix transversal de les polítiques públiques. Actualment, hi ha quatre eixos fonamentals en els quals hem d’anar plegats el món global i el món local: materialitzar una economia sostenible, avançar en la transició ecològica, canviar de paradigma respecte a les cures de les persones i la lluita contra les violències masclistes –el gran repte. D’una banda, el repte de crear una economia més sostenible està estretament vinculat amb una economia circular, social i solidària, que ha de posar les persones al centre dels objectius i on la igualtat ha de travessar de manera transversal els plans de creixement, trencant bretxes. En aquest model és crucial promoure el lideratge femení com a agents indiscutibles de canvi en les organitzacions públiques i privades.

A Santa Coloma, a través de La Ciba, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, estem ajudant a superar la bretxa digital a la qual s’enfronten moltes dones, a través d’iniciatives i afavorint la formació d’adolescents, la seva participació i inserció laboral en les branques STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, en les seves sigles en anglès). En aquesta línia, també apostem per l’empoderament de les dones en la denominada transició ecològica, també una oportunitat de formació i creixement, vinculada a crear ciutats i pobles més sostenibles i ecològics. Sabem que les dones són més vulnerables a les conseqüències del canvi climàtic perquè parteixen d’una situació de doble desigualtat en els mateixos territoris que entronca amb les reivindicacions històriques del denominat ‘ecofeminisme’. Ara, els valors de l’ecologia i el feminisme són més necessaris que mai i han d’impregnar l’espai públic, com a plataforma o àgora de progrés col·lectiu i individual.

El tercer eix d’actuació és el del repte del canvi de paradigma en relació amb les cures de les persones. És apressant repensar, dissenyar i aplicar polítiques públiques per posar en marxa serveis per a la cura de les persones en totes les etapes de la vida, des de la corresponsabilitat de totes i tots. Aquesta imprescindible mirada ha de desfocalitzar les cures com a responsabilitat de les dones, perquè va en perjudici de la seva qualitat de vida i benestar. La pandèmia de la covid ha significat un pas enrere i ha aguditzat les desigualtats de les dones, tant pel que fa a l’ocupació de l’espai públic i lideratge com a la pressió exercida per a la cura de la família en l’entorn domèstic. A la nostra ciutat, la mirada de política pública en les cures l’estem materialitzant a través de projectes com el desplegament de les guarderies públiques a tots els barris, la construcció de pisos per a la tercera edat amb serveis compartits i una innovadora proposta de canguratge públic itinerant per a les famílies que posarem en marxa des de La Ciba.

La Xarxa Violeta per prevenir totes les violències

El quart eix –i que continua sent el gran repte del segle XXI– és aconseguir una vida lliure de violències. Perquè mentre existeixi aquesta vulneració dels drets humans fonamentals de les dones continuarem patint una situació de desigualtat respecte de l’home en tots els àmbits de la vida, la qual cosa va en detriment de la prosperitat global dels pobles i ciutats. No és possible ni la sostenibilitat ni el progrés dels territoris sense garantir la llibertat de totes nosaltres. En aquest sentit, a Santa Coloma tenim en marxa la Xarxa Violeta, una iniciativa innovadora i única a tot el país i que ha suposat un nou paradigma de comprensió de l’espai públic, com a xarxa d’espais segurs –Espais Violetes– amb la implicació comunitària. Així, les persones que estiguin en risc o que hagin patit violències sexistes i/o LGTB-fòbiques poden acudir a aquests Espais Violetes, on s’activa un Protocol d’Actuació i Coordinació Professional –cossos policials i serveis municipals necessaris. Des del 2019 que vam iniciar aquest projecte, la Xarxa Violeta ha multiplicat per quatre la participació i implicació comunitària, i les adhesions han passat de 64 (any 2019) a les més de 300. De fet, ara en formen part entitats ciutadanes, associacions veïnals, comerços, bars, restaurants, locals d’oci nocturn i comunitats de veïns i veïnes, entre altres membres.

Per tant, la VI Cumbre Iberoamericana de Agendas Locales de Género ha d’ajudar-nos a repensar les ciutats i a transformar-les des de la mirada de gènere. És el moment de realçar aquest imprescindible ‘Temps de dones’, que ha arribat per quedar-se i que està materialitzat en aquest magnífic mural, obra de l’artista Irantzu Lekue, que dona la benvinguda a La Ciba, la qual serà un gran punt de trobada d’organitzacions internacionals, governs i entitats de tota Iberoamèrica, del 18 al 21 d’octubre a Santa Coloma de Gramenet, per continuar avançant –des del diàleg i el consens– en les polítiques públiques com a garants de l’equitat i la igualtat real i efectiva entre homes i dones com a valors universals irrenunciables.

Núria Parlon Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

WhatsAppEmailXFacebookTelegram