Autobusos

El 43,2% de les dones ha patit agressions als transports almenys una vegada. Foto: AMTU

Enguany es publicaven unes dades que haurien de fer-nos reflexionar com a societat. Segons un estudi de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), l’any 2020 un 43,2% de les dones havia patit, com a mínim alguna vegada, invasions d’espai o acostaments excessius als transports públics. Un 25,9% havia patit xiulades o comentaris sobre el cos o la forma de vestir, un 16,7% havia estat perseguida, un 16% havia patit fregaments o tocaments i un 8,6% havia estat gravada amb el mòbil. “Els fets més violents, com les agressions sexuals, són molt menys freqüents: han afectat menys d’un 5% de les usuàries”, afirmava l’IERMB.

Violència masclista i transports públics són dos conceptes que, sovint, van massa lligats. És per aquest motiu que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) està fent, aquesta setmana, una campanya de prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe a les xarxes de metro i autobús. Coincidint amb el 25N, l’autoritat del transport vol incentivar que les dones denunciïn els comportaments masclistes dels quals són víctimes.

“Amb el lema Prou. Denuncia l’assetjament sexual, la campanya desgrana comportaments que les dones poden patir i que no tenen per què admetre: comentaris irrespectuosos, acostaments excessius i, en general, qualsevol forma d’assetjament encara que no encaixi amb un tipus delictiu”, expliquen des de TMB.

Les joves, les més afectades

Aquest dijous, el departament de Drets Socials ha fet públics els resultats de l’estudi Violències masclistes en l’etapa juvenil a Catalunya, que posa de manifest que “les dones joves són el grup d’edat amb més víctimes” de la violència masclista.

L’estudi revela que el 39,4% de les dones joves catalanes d’entre 16 i 29 anys ha patit violència masclista en el transcurs d’un any. “Es tracta d’un percentatge de 21,8 punts superior al que s’ha produït entre el total de dones, que és del 17,6%”, expliquen des del departament.