Miriam Ponsa

Ponsa amb el seu equip a Sant Just. Foto: The Adventure Bakery

A Catalunya només es recicla el 12% de la roba que llencem, mentre que cada català consumeix actualment de mitjana entre 21,5 i 26 quilograms de roba. Són unes dades que porten a reflexionar sobre el model de sobreproducció tèxtil i l’impacte de l’anomenada fast fashion, aquella que postula el consum de roba de mala qualitat que es renova any rere any i que es basa en l’explotació dels recursos naturals i humans.

Per tot plegat, la famosa dissenyadora Míriam Ponsa ha presentat una col·lecció d’estiu, REDUIR, que vol conscienciar sobre la sobreproducció tèxtil i la gestió dels residus que genera aquest mercat. “El missatge que vull transmetre és que cal reflexionar abans de comprar per frenar l’actual deriva”, apunta Ponsa, en declaracions recollides per l’ACN. Aquesta línia, de fet, es va presentar a Sant Just a finals de l’abril, en concret a la seu de Solidança, una entitat que promou la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables i que està especialitzada en la gestió de residus i l’economia circular. Andrea Membrado, portaveu de l’entitat, ha transmès al diari Línia la “satisfacció” de Solidança per haver estat el centre escollit per Ponsa per celebrar la desfilada de la seva col·lecció. “Ens ajuda a visibilitzar-nos en el sector”, afirma Membrado.

Tot plegat va començar en el marc del Pacte per a la Moda Circular del Govern, on hi ha institucions, entitats i persones que treballen en el marc de la gestió responsable dels residus tèxtils, entre elles l’Agència Catalana de Residus, Solidança i Ponsa. És en aquest context que va néixer la idea de poder celebrar a la seu de l’entitat a Sant Just Desvern la passarel·la de la nova col·lecció de la dissenyadora.

A Catalunya només es recicla un 12% de la roba que llencem a les escombraries

La col·lecció proposa la combinació de peces bàsiques i atemporals i peces artesanals que són el resultat d’esforços artístics per reduir materials sobrants. A més, se suggereixen noves formes creatives com a solucions d’eco-disseny.

Les peces s’han treballat amb artesans del territori, que les han creat a mà amb sobrant de fil i de cintes. El teixit experimental és un dels eixos principals d’una col·lecció que trasllada noves propostes per reduir residus.

Ponsa, amb tot, argumenta que l’emergència climàtica “ha posat sobre la taula” la problemàtica del residu tèxtil. Un àmbit en el qual Solidança treballa des de fa anys, a través d’iniciatives com Roba Amiga, on col·labora amb sis entitats més i que l’any 2021 va recollir 6.800 tones de roba.

“És important treballar en xarxa i de manera col·laborativa per visibilitzar aquesta problemàtica”, argumenta la portaveu de Solidança, que destaca els programes que l’entitat porta a terme per sensibilitzar la població. Entre ells les xerrades i tallers a les escoles, per conscienciar des de ben petits sobre la necessitat de consumir roba de manera responsable, i la plataforma cerclezero.cat, on hi ha tutorials i tallers per aprendre tècniques per a allargar la vida no només de la roba, sinó també dels estris i els electrodomèstics.

Per altra banda, Solidança obrirà aviat una nova botiga online i una de física al carrer Tallers de Barcelona.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram