Acte

En l’acTe hi participen organitzacions com aigua és Vida, el Sindicat de Llogateres o Lafede.cat. Foto: Línia

El matí d’aquest dimarts s’ha presentat en societat l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (acTe). La iniciativa està integrada per 60 entitats i moviments socials, i 180 experts i activistes de diversos sectors, i té com a objectiu impulsar “una transició ecològica i social a Catalunya que sigui justa i democràtica”. Així, plataformes com Aigua és Vida, l’Observatori DESCA, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, el Sindicat de Llogateres o Lafede.cat en formen part, i també hi participen persones a títol individual com l’exregidora de Ciutat Vella Itziar González o l’escriptora Blanca Llum Vidal.

D’aquesta manera, la nova plataforma té com a objectiu “visibilitzar les necessitats i demandes dels col·lectius socials en la transició ecosocial del territori”. Així ho han explicat Eva Vilaseca i Tatiana Sibilia, portaveus de l’acTe, que durant la roda de premsa han assenyalat que l’acTe vol crear un “front comú de moviments, col·lectius, organitzacions i persones que comparteixen l’ambició i el desig d’empènyer una transició ecosocial de Catalunya”.

Alhora, l’assemblea pretén fer que els debats i les lluites que es duen a terme arreu del país, es comparteixin per tal de crear un front comú que tingui “força per escalar l’impacte dels moviments socials i defensar un futur desitjable i possible per a les pròximes generacions”. “La societat civil organitzada agafem el lideratge com a resposta de la incapacitat de les institucions d’estar a l’altura que exigeix la dimensió i urgència de la crisi ecològica creixent”, ha afirmat Eva Vilaseca. “Només canviant el sistema socioeconòmic i polític podrem mitigar les pitjors conseqüències de la crisi sistèmica que estem experimentant”, ha afegit Tatiana Sibilia.

50 mesures

L’acte també ha servit per donar a conèixer les 50 Mesures per a una Transició Ecosocial a Catalunya que proposa la plataforma. “Aquest conjunt de propostes, fruit d’un procés col·lectiu, ofereix un marc complet per abordar els reptes ecològics i socials que afronta el territori català”, expliquen des de l’organització.

Amb cinc eixos temàtics que inclouen relació amb la natura, sistema econòmic, energia, alimentació i territori, democràcia i drets socials, i canvi cultural, les mesures busquen promoure “una vida digna per a tothom mentre es minimitzen les conseqüències negatives de l’escalfament global i aborden la crisi actual des d’una perspectiva integral”.

Així, s’inclouen propostes com l’establiment d’una renda bàsica universal, l’impuls de l’energia renovable “democràtica i descentralitzada” o la reconversió productiva de l’economia catalana. “El conflicte de l’aigua i les revoltes pageses, ens està demostrant que necessitem respostes polítiques que acullin aquests malestars creixents”, ha afirmat Eva Vilaseca.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram