Manifestació contra ampliació aeroport

La marxa va aplegar milers de persones a Barcelona. Foto: Línia

La manifestació contra l’ampliació de l’aeroport i a favor de la preservació del Delta del Llobregat va reunir ahir a Barcelona, i en concret al carrer Tarragona, milers de persones -–90.000 segons la plataforma Zeroport, 10.000 segons els càlculs de la Guàrdia Urbana–, en una mobilització que va transcendir la qüestió del Prat per convertir-se en un clam a favor del medi ambient i les polítiques sostenibles.

Sota el lema ‘Pel clima, la salut i la vida’, milers de persones, tant a títol individual com representant entitats de tipus ecologista, van protestar contra els plans d’Aena –de moment en stand by, després de la marxa enrere del govern central– d’ampliar l’aeroport del Prat a sobre dels espais naturals de la Ricarda. També hi van assistir membres d’Unió de Pagesos, que van exigir la protecció dels últims espais agraris del Delta del Llobregat.

En aquest sentit, la marxa va acollir plataformes de diversos punts del país, des del Baix Llobregat fins a la Costa Brava, que protestaven per les polítiques agressives que estan amenaçant espais naturals d’interès, tot plegat en un context d’emergència climàtica. “Defensar la Ricarda és defensar la vida, el planeta i una alternativa al desarrollisme voraç”, va expressar l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler.

Columnes des de la comarca

Una de les imatges icòniques de la jornada és la de la Gran Via ocupada per una columna de manifestants que es dirigien a Barcelona des del Baix Llobregat. En aquest sentit, des de diverses poblacions de la comarca van sortir grups de manifestants amb l’objectiu de confluir a Barcelona.

La manifestació es va estructurar en tres grans blocs: un dedicat a la justícia climàtica i la defensa ambiental, un altre a favor de la vida digna i un tercer a favor del territori. Durant la protesta s’hi van poder sentir crits com “Ampliació és especulació” o “No a l’ampliació de l’aeroport” i també s’hi van veure pancartes en contra de la candidatura Barcelona-Pirineus per als Jocs Olímpics d’Hivern 2030.

En aquest sentit, representants de Zeroport, en declaracions recollides per l’ACN, van assegurar que l’ampliació de l’aeroport persegueix aprofundir en un model econòmic basat en un “monocultiu turístic” que “augmenta les desigualtats i precaritza i explota la gent que hi treballa”.

Absències polítiques destacades

En el pla polític, l’acte va comptar amb representació d’Esquerra, En Comú-Podem i la CUP, i també hi van assistir diversos alcaldes dels municipis afectats. Destaca l’absència, tanmateix, de membres del Govern. I és que la possible assistència de representants de l’executiu català a la manifestació va ser un dels detonants de la suspensió de la inversió prevista pel govern central per ampliar l’aeroport.

Manifestació aeroport ACN

Diverses columnes del territori van confluir a la capital catalana. Foto: Nia Escolà i Imanol Olite/ACN

Una altra de les absències significatives va ser la d’Ada Colau, que tot i això va donar suport als manifestants a través de les xarxes socials. “Perquè volem un futur, diem no a les ampliacions d’aeroports”, va expressar l’alcaldessa barcelonina. En una entrevista publicada ahir a El Periódico, Colau va acusar Aena de no haver estat “del tot honesta” i va denunciar que l’ampliació de l’aeroport no perseguia convertir la infraestructura en un hub, sinó que més aviat era, en paraules de la batllessa, “una operació immobiliària”.

Sense anar més lluny, una de les principals preocupacions dels contraris a l’ampliació de l’aeroport és que els propietaris dels espais naturals de la Ricarda puguin vendre’ls a Aena, segons avança El Periódico, que xifra el valor nominal dels terrenys en 3,5 milions d’euros. A més, des del territori es malfien dels moviments dels governs català i central, i es mostren amatents a qualsevol moviment d’última hora. “Hem de seguir atents perquè no podem menysprear el govern de l’Estat ni la Generalitat”, va alertar Mijoler, que va avisar que encara és possible que abans de la celebració del Consell de Ministres de finals de mes els dos governs “puguin arribar a un altre acord clandestí i tancat en un despatx o en un hotel en el qual el futur del Delta es vegi de nou compromès”.

“Respecte” però poc representativa

Pel que fa als sectors favorables a l’ampliació de l’aeroport, des de Foment del Treball han expressat aquest matí el seu “respecte” per la marxa d’ahir. Són declaracions de Josep Sánchez Llibre, president de la patronal, en una entrevista a Ràdio 4 recollida per l’ACN, en la qual el dirigent expressa que la manifestació “no és tan important ni té la rellevància suficient per poder plantejar que la infraestructura no arribi a bon port”.

En aquest sentit, Sánchez Llibre considera que 10.000 persones no són representatives dels 4 milions que viuen a l’àrea metropolitana, i recorda que en l’acte dels partidaris de l’ampliació a Esade del juny passat s’hi van aplegar representants d’empreses i associacions que representaven “més del 90% del PIB català i més del 85% de l’ocupació privada a Catalunya”. Amb tot, el president de Foment del Treball encara veu possible recuperar la inversió per a l’ampliació de l’aeroport i apel·la a ERC i Junts per fer-ho possible.