Metro de Barcelona

El metro, el tramvia i Rodalies són els transports que menys es recuperen. Foto: Aina Martí / ACN

El transport públic a l’àrea metropolitana de Barcelona és un bon termòmetre per saber fins a quin punt torna la normalitat. Les xifres de passatgers del primer semestre del 2021 publicades per l’Autoritat del Transport Metropolità demostren que la vida que vam tenir abans de la crisi sanitària està molt lluny de reeixir.

En total, 328 milions de persones van viatjar en transports públics durant els primers sis mesos de l’any. Això suposa un 40% menys que durant el mateix període de temps del 2019, any en què la regió metropolitana va viure el seu rècord històric de viatges. Aleshores, 541 milions de persones van utilitzar el metro, el tramvia, els ferrocarrils, els trens o els autobusos en el primer semestre. En tot l’any es van registrar 1.057 milions de desplaçaments.

Una millora relativa

Les xifres d’enguany són millors que les del 2020, quan la utilització del transport públic va viure una davallada del 50% i només es van sumar 565 milions de viatges en 12 mesos. Per tant, les xifres del 2021 suposen, en paraules de l’ATM, “un augment total del 16,7% respecte de l’any 2020”. “Tot i això, encara estem lluny d’assolir les dades habituals de demanda respecte de la prepandèmia”, afegeixen des de l’organisme.

La recuperació de la qual parla l’ATM s’ha pogut apreciar de forma lenta a mesura que han passat els mesos. Mentre la caiguda del transport públic el gener era del 50%, el mes de juny aquesta xifra se situava en el 28%.

Així mateix, el transport que millor s’ha recuperat ha estat l’autobús. En aquest sentit, la caiguda només ha estat del 30%. Per contra, el metro, el tramvia i Rodalies són els transports que menys milloren, amb una caiguda de viatges per sobre del 41%.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram