construcció

El sector de la construcció es troba en una “fase expansiva”. Foto: Arxiu

El sector de la construcció al Vallès Oriental viu un “moment dolç”. Així ho assegura en declaracions al diari Línia Àngels Subirachs, presidenta del Gremi de Constructors del Vallès Oriental i directora de l’empresa Subirachs Construccions. I és que segons mostren les dades del darrer Informe Sectorial Sobre la Construcció, elaborat per l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal, el nombre d’habitatges començats el darrer trimestre de l’any passat arriba als nivells del primer trimestre del 2008, just abans de la gran crisi financera. “En general, hi ha optimisme al sector”, assegura Subirachs.

Evolució positiva

Segons el Consell Comarcal, “el sector es troba en una nova fase expansiva, després de la crisi del 2020, que l’està portant a superar valors prepandèmics”. En aquest sentit, només cal veure que el percentatge d’habitatges que s’estan fent a la comarca ha crescut més del 34% en un any. “Tot i que el tipus d’interès ha pujat, els particulars estan tornant a fer construccions”, detalla Subirachs. Això, paral·lelament, està provocant que el sector estigui creant més llocs de feina. “Hi ha una millora important de l’ocupació respecte dels trimestres anteriors i, de fet, percentualment és el sector amb un major creixement en els darrers trimestres”, detallen des del Consell Comarcal.

Per tot això, la presidenta del gremi assegura que “la perspectiva del sector és bona”. “La majoria de les constructores de la comarca són petites i mitjanes empreses que es dediquen a les obres i a la construcció més tradicional, i ara mateix hi ha molta feina d’aquest tipus”, diu. “A més, tenim molt parc per rehabilitar i, per tant, feina no en faltarà”, afegeix.

Manca de mà d’obra

Tot i això, Subirachs es mostra preocupada per la manca de mà d’obra. “Estem en una situació delicada en aquest sentit perquè els paletes s’estan jubilant i no hi ha gent jove que s’incorpori”, explica. “És una professió que ha perdut valor i d’aquí a uns anys això serà un problema”, afegeix. En aquesta línia, des del Consell Comarcal remarquen que, tot i l’augment de l’ocupació en els darrers mesos, “aquestes xifres segueixen estant força allunyades respecte de les assolides en períodes anteriors”. “Difícilment el sector tornarà a estar a prop de registrar els gairebé 20.000 llocs de feina comptabilitzats durant inicis de l’any 2008”, detallen.

També cal destacar que, segons l’informe, mentre hi ha hagut un augment de les construccions iniciades, les acabades han patit un decreixement. I és que el darrer trimestre de l’any passat s’acabaven un 14% menys de construccions que l’any anterior.

Crisi de materials i pandèmia

Segons Subirachs, aquesta darrera dada seria fruit, entre altres coses, de la pujada dels preus dels materials de construcció que s’ha viscut darrerament. “Abans per una teula pagàvem uns 60 cèntims i ara 1 euro amb 30 cèntims”, lamenta la presidenta. Això va fer que el cost de les obres augmentés i que sobretot paralitzés les obres públiques que prèviament havien estat adjudicades amb un pressupost tancat. “Va ser un moment de refredament, però ara els preus s’han estabilitzat”, celebra.

Precisament aquest és un dels pitjors moments dels últims anys que la presidenta recorda, juntament amb la pandèmia, que “va fer molt mal al sector”, diu. “No va ser pitjor que la crisi del 2008, però sí que a la meva empresa, per exemple, vam haver de paralitzar totes les obres”, recorda. “Va suposar una davallada molt important del sector, però ens hem sabut recuperar i ara tenim molta feina al davant”, conclou Subirachs.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram