Alumnes i tutores Silicon Valley

Els quatre alumnes i les dues tutores viatjaran a Silicom Valley. Foto cedida

Quan fem l’exercici de tancar els ulls i pensar en el monument més emblemàtic de la ciutat de Granollers, a tothom li ve al cap la imatge de la Porxada. Amb les seves quinze columnes de pedra, amb les seves teules marrons, les seves arestes verdes… Però què passa amb aquells qui, en tancar els ulls, no poden imaginar-se-la perquè tot i ser granollerins i passar-hi per davant diàriament, no l’han vista mai? Això és el que els passa a les persones cegues.

El tiet d’en Pol Alcaraz, un alumne de 4t d’ESO de l’Escola Municipal del Treball (EMT) de Granollers, estava molt vinculat a la Festa Major i a la cultura popular de la ciutat, però va perdre la visió. Un fet que li impedia continuar gaudint de la ciutat de la mateixa manera com ho feia abans i que va fer que al jove se li encengués la bombeta quan a l’escola els proposaven participar a TheChallenge by EduCaixa. El concurs consisteix a crear un projecte a l’aula que tingui un impacte positiu en la societat i que s’apropi a algun dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquest cas, al d’aconseguir que les ciutats siguin inclusives, segures, resilients i sostenibles.

Tradició 3D

“Quan ens vam posar a pensar en un col·lectiu que tingués alguna necessitat, tots vam estar d’acord en el fet que les persones invidents tenen la necessitat de poder viure la seva ciutat de la mateixa manera que ho fa la resta de gent”, explica Alcaraz a diari Línia. I així va ser com ell i tres companys de classe més (Danna Tello, Judit Ortega i Marc Sánchez), juntament amb les professores Eva Tapia i Anna Caballero, van començar a donar forma al seu projecte, batejat amb el nom de Tradició 3D.

“Van pensar a fer una maqueta de la Porxada amb una base on, en braille, s’inclogués, d’una banda, informació del monument i, de l’altra, un botó que activés un àudio explicatiu amb una música relacionada amb la Porxada, en aquest cas, la Guimbada”, explica Caballero. Un prototip que van dissenyar i crear ells mateixos, amb material sostenible i reciclat i fent servir impressores 3D.

Entre els 100 millors

Aquest projecte, juntament amb un altre que van fer altres alumnes de l’EMT Granollers, va ser seleccionat com un dels 100 millors del concurs (entre un total de 1.252). Un fet que significava haver de passar quatre dies al Campus Barcelona, on van estar presentant, exposant, defensant i millorant el seu projecte amb altres joves talents del país. “Allà, per exemple, van decidir incloure un codi QR a la maqueta que accedeix a una App amb llenguatge de signes, perquè també ajudés a les persones amb disfuncions auditives”, explica la professora. Uns dies que, segons comenta Ortega, “van ser increïbles”, i que van acabar de la millor manera possible: guanyant el concurs, amb el premi de viatjar a Silicon Valley, als Estats Units.

Bressol de l’emprenedoria

“No hi ha paraules per explicar el que suposa haver arribat tan lluny”, diu Alcaraz. I és que, segons avança Caballero, “encara no s’acaben de creure que del 28 de juny al 12 de juliol marxarem a Silicon Valley”. Un viatge on “encara no sabrem molt bé què farem”, confessa Ortega, però que els permetrà “apropar-se a la cultura emprenedora i conèixer els sistemes de treball d’empreses com Google”, explica la docent. Tot plegat, amb la idea de donar continuïtat al projecte un cop acabi l’experiència.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram