Collboni i Bolaños

L’alcalde de Barcelona s’ha reunit amb el ministre Félix Bolaños a Madrid. Foto: Ajuntament de Barcelona

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’ha reunit aquest dimecres a Madrid amb el ministre de Justícia, Félix Bolaños, i ha aprofitat la trobada per demanar solucions al problema de la multireincidència, molt comuna entre els delinqüents a Barcelona. El socialista ha assenyalat l’augment de jutjats penals com a possible solució per a impulsar judicis més ràpids i frenar la multireincidència, i la resposta del ministre Bolaños ha estat de compromís amb la capital catalana per fer front al fenomen.

Tot i la reforma del Codi Penal sobre la multireincidència que va entrar en vigor l’estiu de 2022 i que enduria el càstig per als qui cometen furts de manera reiterada, a Barcelona hi ha només dos jutjats de delictes lleus i hi ha risc de col·lapse. Els Mossos es troben que molts detinguts per multireincidència no entren a presó perquè els delictes caduquen abans del judici. I també cal tenir present que, si la policia deté el lladre i recupera l’objecte robat, el delicte queda en grau de temptativa, amb menys càrrega processal.

Les zones més afectades de Barcelona són el centre, el front marítim, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Nou Barris

Si ens remetem a dades del 2022, a l’espera de dades oficials dels Mossos sobre la multireincidència l’any 2023, el cos policial va detenir a Barcelona 283 lladres multireincidents, que van estar detinguts 2.270 vegades -una mitjana de 8- i que van estar implicats en un total de 5.602 fets, principalment robatoris violents i furts.

Els cinc multireincidents més actius a la ciutat el 2022 van estar detinguts 117 vegades en total i entre tots acumulaven 178 antecedents. El primer d’aquesta llista va estar detingut 25 vegades i tenia 52 antecedents. I només dos d’aquests cinc van ingressar a la presó, tot i que un tercer hi va estar uns dies. Són dades del Pla d’Acció Tremall, la resposta dels Mossos contra la multireincidència, que és una prioritat per al cos policial.

El Pla Tremall

Els Mossos van activar el juny del 2020 el Pla d’Acció Tremall, amb l’objectiu d’actuar davant de la multireincidència des de la intel·ligència policial, la prevenció i la investigació, en coordinació amb la fiscalia i la judicatura, així com des del vessant de la Seguretat Ciutadana, tant amb agents de paisà com uniformats.

El perfil dels detinguts és majoritàriament el d’un home, d’entre 18 i 25 anys

Entre altres estratègies en el marc d’aquest pla, els Mossos s’han centrat més a investigar les persones que els fets, expliquen des de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) dels Mossos d’Esquadra a Barcelona.

El cos policial assenyala que aquesta pressió policial comporta menys robatoris violents al carrer, més detencions en aquest àmbit, i un índex de resolució més elevat.

El perfil del detingut

El perfil dels detinguts és majoritàriament el d’un home, d’entre 18 i 25 anys. Només hi ha 9 dones dels 283 detinguts el 2022. Des del cos asseguren que una part dels lladres multireincidents són oportunistes i pernocten a Barcelona, mentre que una part més minoritària té una alta mobilitat, s’hi desplaça per delinquir i està més organitzada.

Els Mossos també va observar el 2022 que alguns dels multireincidents comencen a modificar l’activitat delinqüencial i passen de cometre furts o robatoris violents al carrer a robatoris amb força, sobretot en establiments.

Els barris més afectats

Les zones més afectades de Barcelona pels furts i robatoris al carrer són el centre de la ciutat, el front marítim, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Nou Barris, i les franges en què es cometen més delictes, el vespre i la nit.

Amb tot, els Mossos han explicat en diverses ocasions que els furts i robatoris comesos per lladres multireincidents no se circumscriuen a la ciutat de Barcelona, sinó que és un “fenomen transnacional” que afecta capitals d’arreu del món, molt lligat al turisme i a les aglomeracions. Els Mossos també adverteixen que durant els esdeveniments internacionals, com les fires, aquest tipus de delictes augmenten.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram