Carla Simón

La directora Carla Simón amb la Venus d’Honor del Filmets. Foto: Albert Segura / ACN

La directora de cinema Carla Simón rebia aquest divendres a la nit la Venus d’Honor en la sessió inaugural de la 49a edició del Filmets Badalona Film Festival. Simón està vinculada al festival des de 2015, i assegura que és tot un privilegi ser reconeguda amb aquest guardó: “És molt emocionant tornar-hi 8 anys després, perquè és la meva ciutat”.

L’estrena del Filmets es va fer al Teatre Zorrilla, on es va donar el tret de sortida a una programació que projectarà 205 curtmetratges i amb 184 en competició, entre les quals hi ha An irish goodbye, guanyador de l’Oscar el 2023 i que va obrir la sessió inaugural.

Simón va rebre el guardó de mans de Francisco Vargas, director de l’Àrea Audiovisual de l’Institut Català d’Empreses Culturals de la Generalitat (ICEC). “Aquest premi té un valor emocional molt gran, el primer premi que vaig rebre va ser pel primer treball cinematògrafic que vaig fer va ser aquí, amb el treball de graduació a l’Escola de Londres”, va destacar en declaracions recollides per l’ACN.

Vinculada al festival des del 2015

El primer reconeixement al festival li va arribar 2015, quan encara no era una directora coneguda pel gran públic i va presentar el curtmetratge Las pequeñas cosas, una ficció de 27 minuts de durada. Amb ella va guanyar la Venus al Millor Curt de Badalona.

Al 2019 va tornar a presentar cinta, Después también, i a l’edició del 2020, Filmets va obrir el festival amb Correspondència, una pel·lícula codirigida amb Dominga Sotomayor i que es veia per primer cop a Catalunya. En aquest curt hi apareixen familiars directes de Carla Simón que viuen a Badalona i amb qui de petita ella hi passava llargues temporades. Totes dues pel·lícules van ser presentades a la Secció Oficial del Filmets.

La cineasta considera molt bonic veure com una idea que surt de dins arriba tan lluny, com li ha passat a ella amb Alcarràs. “Veus que arriba a molta gent, amb un art molt humanista que juga amb les emocions, i quan una persona veu una pel·lícula d’una família no pot evitar identificar-se amb la seva pròpia, per això Alcarràs va funcionar”, considera.

Un mirall per a les futures generacions de cineastes, Simón creu que cal trobar la manera de crear un producte que expliqui i que arribi. “Encoratjo a les noves generacions a explicar les coses que coneixen, que és una manera de començar i de fer cinema, i fer que sigui possible, explicar històries que ens són llunyanes o amb influència del cinema és molt difícil, i parlar d’allò que coneixem demostra que funciona amb l’espectador i que hi connecta”, va apuntar.

Simón ja ha estat distingida enguany amb el Premi Nacional de Cinematografia del Ministeri de Cultura i Esports, i l’any passat va guanyar l’Os d’Or a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cine de Berlín per ‘Alcarràs’. Abans, al 2020, el Consell Nacional de la Cultura i les Arts li va atorgar el Premi Nacional de Cultura.

A més de Simón, el festival també concedirà enguany la Venus d’Honor a Lluís Miñarro, en aquest cas durant la sessió Filmets Campus, dedicada a les pel·lícules fetes per estudiants de les acadèmies de cinema. El festival li reconeix la trajectòria com a director, productor i jurat de festivals.

Ha produït més de 45 llargmetratges, com Uncle Boonmee who can recall his past lives, Palma d’Or al Festival de Cannes de 2010.

Inauguració de la 49a edició

L’obertura del festival va fer-se amb la comèdia dramàtica An irish goodbye, de Tom Berkeley i Ross White, guanyadora als premis Òscar d’enguany i dels BAFTA a millor curtmetratge de ficció. Durant la gala es va projectar el documental Liturgy of anti-tank obstacles, que mostra els canvis en el dia a dia derivats de la guerra d’Ucraïna; el drama rural català Niuada; o la ficció dramàtica Yegua, amb Karra Elejalde com a protagonista, entre d’altres.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram