La indústria alimentària del nostre país és un petit tresor que entre tots hem de mantenir i impulsar. És per això que la UGT de Catalunya ha volgut promoure la Taula de la C-17 Bracons i Eix tranversal, un projecte per fomentar el creixement, la innovació i la formació en aquest sector, a partir de la concertació entre les principals institucions i associacions empresarials. Pel que fa a la nostra comarca, el projecte s’impulsa des de la UGT, UEI-Cerclem, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i l’Ajuntament de Granollers. Una Taula distribuïda en tres grans zones a nivell de tot Catalunya: l’eix de Girona i l’eix Comarques Centrals –que agrupa el Vallès Oriental– i el Pla de Lleida. Aquestes 18 comarques de les 41 que formen el nostre país representen el 46% de la indústria alimentària catalana i la majoria són complementàries les unes de les altres.

La Taula treballa des de la concertació entre tots els socis; vol identificar els models de cultura d’empresa predominants al sector i al territori; determinar les necessitats formatives de la indústria agroalimentària; analitzar el model de relacions laborals i prestar una atenció especial a la igualtat d’oportunitats, les polítiques de contractació i les condicions de seguretat i higiene; identificar els factors estratègics de millora de la innovació i competitivitat del sector; elaborar un estudi de casos per identificar models i prototipus d’empresa i, sobretot, donar suport a un dels sectors econòmics més importants de la nostra comarca i del nostre país, en aquests moments de crisi en què cal fer un salt endavant.

El Vallès Oriental liderarà, en el marc del projecte, l’àmbit de noves tecnologies, automatització i condicions de treball. Un sector que compta amb més de 3.700 establiments industrials a tot Catalunya i que, tot i la disminució de la producció industrial global catalana dels últims anys, les indústries de l’alimentació s’han mantingut per damunt de la tònica general. En vam tenir un clar exemple l’any 2009, l’índex de producció industrial a Catalunya va disminuir un 8%, i en el cas de la indústria alimentària només ho va fer en un 0,1%. Un sector, però, que, tot i la seva bona situació a nivell general, no pot oblidar els grans reptes que ha d’encarar en l’àmbit de la innovació dels productes i dels processos de producció; en la integració cap al canal de distribució i el treball dels nous canals de venda; en una estratègia d’inversió adequada i en l’establiment d’aliances o concentracions per seguir liderant la creació de llocs de treball i de riquesa per al nostre país. És l’hora d’assumir reptes amb responsabilitat i de treballar en xarxa. Tots els que impulsem aquest projecte ens comprometem a fer-ho.

UGT Vallès Oriental, UEI-Cerclem, Consell Comarcal i Ajuntament de Granollers

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram