Acte centenari Derbi

Acte de presentació del centenari de la Derbi, dimarts a Mollet. Foto. Ajuntament de Martorelles

Derbi es fa centenària aquest any i, tot i que l’empresa ja no funciona, l’estima a la companyia i l’agraïment per tot el que ha aportat al territori és tan gran que alguns extreballadors i l’Ajuntament de Martorelles s’han unit per celebrar aquest aniversari tan especial. De fet, el programa de la celebració ja s’ha presentat. Es va fer dimarts en un acte que va omplir el Centre Cultural la Marineta de Mollet, la ciutat on Simeó Rabassa, fundador de Derbi, començava el seu projecte a principis dels anys vint.

“Des d’un taller petit on es reparaven bicicletes es va arribar a fer motos campiones del món amb gent d’aquí, i volem aprofitar aquest any per reivindicar aquesta memòria”, deia l’alcalde de Martorelles, Marc Candela. Unes paraules que van anar seguides de diversos parlaments de persones vinculades a l’empresa, com l’expilot Josep Maria Busquets, tres cops campió d’Espanya i el primer pilot que va córrer damunt d’una Derbi, que reconeixia “el suport i l’ajuda de l’empresa”. “Sempre ha estat per a mi una família per a mi”, deia. 

Per això, des d’ara i fins al desembre, s’organitzaran una dotzena d’actes que començaran el mes que ve. Un programa on es poden trobar activitats que van des de xerrades i exposicions, fins a dinars d’extreballadors i expilots, trobades de motos antigues i sortides al Circuit de Catalunya. Tot plegat amb l’objectiu de commemorar l’aniversari d’una empresa que, per a molts vallesans, “va significar molt”, deia Diego Fernández, fundador de l’Associació 100 aniversari de Derbi. Sobretot per la seva funció social, perquè, segons explicava Candela, “Derbi va assumir una part molt important dels nouvinguts a Mollet i a Martorelles durant el passat segle XX”, però també per l’econòmica, ja que segons Raúl Broto, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Mollet, “Derbi ens va convertir en la capital de la indústria del motor”.

La història de Derbi

Derbi va iniciar la seva activitat el 1922 a Mollet, fins que a principis dels anys trenta va traslladar-se a Martorelles, on construïa la seva fàbrica que va estar en funcionament fins al 2012. Durant tot aquest període, moltes famílies del Baix Vallès hi van treballar i l’activitat de la factoria va atraure altres empreses relacionades amb el món del motor, que s’instal·laven a la comarca per competir amb ella. “Va fer del Baix Vallès l’epicentre del mercat de material auxiliar per a motos”, deia Broto.

Un fet que ha portat el Vallès Oriental a situar-se com “una potència industrial de Catalunya, en part, gràcies a la tasca de la Derbi”, concloïa el molletà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram