Actuació dels Xics de Granollers. Foto: Fires i Festes de l’Ascensió

L’arribada del mes de maig significa, a Granollers, la posada en marxa d’un dels esdeveniments més destacats de la ciutat: les Fires i Festes de l’Ascensió. Aquesta 72a edició se celebrarà al llarg del cap de setmana, des del dia 10 fins al 12. Com sempre, comptarà amb un ampli programa cultural i festiu al centre, i amb la tercera edició de la fira d’Economia Verda i Circular (EVC) al Parc Firal, que enguany es consolida després de tres anys convertint el que tradicionalment havia estat una mostra comercial d’empreses de qualsevol sector, en un espai on només tenen cabuda les companyies relacionades amb la sostenibilitat.

En aquest sentit, durant la presentació de l’edició d’enguany, la regidora de Comerç i segona tinenta d’Alcaldia, Gemma Giménez, refermava la intenció municipal de fer de l’Ascensió “un punt de trobada” entre la transició verda i la cultura, “però sense renunciar a les arrels i a l’origen agroramader de la fira”. Per la seva banda, el director de les fires i festes de l’Ascensió, Gregori Vizcaíno, remarcava que la Fira d’EVC és la primera mostra especialitzada a Catalunya sobre aquesta temàtica, amb productes i serveis que aposten per un model econòmic responsable i una vida sostenible, i avançava que aquest any se centrarà en tres grans eixos i espais temàtics.

La fira d’EVC

L’alimentació de qualitat i de proximitat serà la primera de les tres temàtiques centrals de la Fira d’EVC. Amb el nom de ‘Menjar Bé’, un primer terç de l’espai expositiu acollirà parades de pagesos i empreses amb fruites, verdures i altres productes ecològics. Segons detallen des de l’Ajuntament, es tracta d’una referència a la tradició agrària de la fira i, en aquesta línia, hi haurà exposicions de bestiar i activitats diverses relacionades amb la bona alimentació.

D’altra banda, un segon terç de l’espai es destinarà a l’habitatge, sota el nom de ‘Viure Bé’. Entre altres, es podran trobar empreses que es dediquen a la construcció de llars sostenibles i que, a la vegada, presentaran propostes al públic per saber com fer dels pisos o de les cases edificis més eficients, saludables i responsables amb el medi ambient.

Finalment, ‘Moda Bé’ serà el tercer i últim espai temàtic de la fira, dedicat a la moda sostenible. Pretén sensibilitzar els visitants sobre l’impacte que té la indústria de la moda en el medi ambient i, a la vegada, oferir altres hàbits de consum. Acollirà també dos mercats de moda sostenible: un d’intercanvi, divendres i dissabte, i un de venda de roba, diumenge.
Cadascun d’aquests tres espais inclourà exposicions, una zona d’activitats i la mostra comercial en si mateixa, amb expositors i estands. A més, hi haurà un espai gastronòmic amb food trucks i programació musical per amenitzar.

Mostres al centre

Més enllà del Parc Firal, l’Ascensió arribarà fins al centre de la ciutat, on es distribuiran tres espais temàtics més que giraran al voltant de la sostenibilitat i la transició verda, complementant la Fira d’EVC.

El primer serà l’Ascensió Market, situat a la plaça Maluquer i Salvador, amb productes elaborats amb materials i processos sostenibles, com ara roba, complements, articles de la llar i de cosmètica, entre altres. En segon lloc, a la plaça de l’Església, hi haurà la ‘Cheese Party’, per apropar formatges i vins de qualitat i proximitat als veïns i visitants. S’hi faran tasts, concerts i altres activitats complementàries.

Oficis antics

El tercer espai, a la plaça de la Porxada, acollirà la Mostra d’Oficis antics, que comptarà amb la presència de bufadors de vidre, picapedrers, forjadors o ceramistes, entre altres. Tot plegat, alineat amb el concepte de la recuperació i reutilització de materials, per avançar cap a la transició verda.

D’altra banda, fora de la temàtica sostenible, també hi haurà el tradicional espai destinat als jocs de taula, el ‘Jugar x Jugar’, a Roca Umbert. Aquest naixia el 2007 com un complement lúdic de l’Ascensió.

Cultura popular

Passant a la segona pota de l’Ascensió, les festes de cultura popular, enguany els carrers i les places es tornaran a omplir de música, tradició, cercaviles, gegants, sardanes, castells i, en general d’una àmplia programació pensada per a tots els públics.

Entre les propostes més destacades hi ha el ‘Fem un Llibre’ que, com cada Ascensió, permetrà als nens i nenes de la ciutat participar en la creació d’un llibre gegant i col·lectiu, i la Tripleta de l’Ascensió, que és la triple actuació d’una de les quatre grans orquestres de Catalunya. Enguany actuarà l’Orquestra Principal de la Bisbal.

Entre les novetats, es tornarà a celebrar la Trobada d’Havaneres Memorial Andreu Tura després de 30 anys de la seva última edició, el Teatre Auditori i el Museu de Granollers proposaran activitats, i la Passada, la tradicional desfilada enfocada a mostrar la cultura i el folklore popular i tradicional, al seu torn, es dedicarà a la Mulassa. Aquest es tracta del nou un element del bestiari festiu i popular de Granollers, que vol fer referència al passat ramader i agrícola ciutat i, a la vegada, de l’Ascensió. Una fira per viure i gaudir Granollers.

Teresa Maria Riera, la pregonera

L’encarregada de donar el tret de sortida a l’Ascensió ha estat Teresa Maria Riera, regent de la botiga de roba d’home de Can Baldufes, que enguany compleix 100 anys. Dimarts, a la Sala Tarafa, parlava de la importància de l’ofici de botiguer i del comerç de la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram