Sánchez, Illa, Turull, Aragonès i Balcells

D’esquerra a dreta, Illa i Sánchez en un acte a Montmeló; Turull en un acte a Granollers i Aragonès amb Balcells, també a Granollers. Fotos: PSC, Junts i ERC

La cursa per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig arriba al seu final i al Vallès Oriental fa dies que es respira el neguit que sempre desperta, tant a polítics com a ciutadans, fer front a la cita amb les urnes. Què votaré?, quin partit ho farà millor?, o quin polític és el més afí als meus interessos?, són algunes de les preguntes que més s’han repretit aquestes darreres setmanes els vallesans. Mentrestant, per la seva banda, els polítics comarcals han estat acompanyant els seus respectius partits en la campanya, per aconseguir la màxima representació possible al Parlament.

Segons les enquestes del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el PSC, amb el roquerol Salvador Illa al capdavant, es posiciona com la primera força, i amb diferència. En concret, els socialistes traurien entre 39 i 40 escons, mentre que Junts i ERC es disputarien el segon lloc, tots dos perdent representació. El CIS dona un lleuger avantatge a la candidatura de Carles Puigdemont, amb un total d’entre 28 i 30 escons, i als republicans els dona entre 27 i 28. Al seu darrere, en quarta posició, se situaria el PP, que creix amb entre 13 i 14 diputats, Vox, que baixaria amb entre vuit i nou escons, Comuns Sumar, que es mantindrien amb uns set, i la CUP, que trauria entre cinc i set diputats.

Percepció local del 12M

Davant d’aquestes prediccions electorals i després de viure uns dies intensos de campanya, alguns polítics locals dels principals partits de la comarca han volgut dir la seva i explicar a Línia Vallès com han viscut aquesta cursa electoral, quins ànims hi ha dins de les seves agrupacions i quins resultats esperen obtenir.

Joan Rodríguez, militant del PSC la Garriga, membre de l’executiva nacional i doctor en Ciència Política, explica que han viscut la campanya amb “una combinació d’entusiasme i precaució”. “Entre la ciutadania hi ha una percepció important de necessitat de canvi que concorda molt amb el que el nostre candidat, Salvador Illa, reivindica, i això ens pot comportar un gran suport”, considera Rodríguez. A la vegada, diu que estan “recuperant votants catalanistes” i que “hi haurà un gran gruix de gent que votarà partits oberts a dialogar i a arribar acords, com el PSC”.

Davant les previsions del CIS i preguntat sobre què se sent en ser els favorits de la campanya, Rodríguez assegura que els dona la “tranquil·litat d’anar pel bon camí”. “Però sabem que, si guanyem, serà difícil i hi haurà risc de bloqueig, per molta intenció que tinguem de dialogar”, conclou.

Per la seva banda, des de Junts per Granollers expliquen que a la capital vallesana la campanya s’ha viscut “molt intensament, amb molta força i moltes ganes”. “Malgrat que el president està a l’exili, la gent ha respost molt bé”, explica Laura Sabatés, presidenta de l’agrupació local, que valora molt positivament la participació en tots els actes organitzats pel partit. “La resposta de la gent és esperançadora i tenim els ànims al 100%”, afegeix.

A la vegada, Sabatés fa una crida perquè la ciutadania reflexioni sobre el sentit d’aquestes eleccions. “Es tracta de triar entre Puigdemont o PSOE, i hem de fer l’elecció per la nostra nació, pel nostre país i per la nostra llengua”, sentencia, destacant la feina feta a nivell de ciutat i de comarca “per aconseguir que el vot sigui per a Puigdemont”.

Mentrestant, des d’Ara Parets ERC confien “que la candidatura del president Aragonès pugui sortir reforçada de les eleccions i que la ciutadania reconegui la moltíssima feina que ha fet el Govern en els darrers tres anys”, assenyala l’exalcalde i cap de la llista local, Jordi Seguer. En aquest sentit, assegura que “mai Parets havia avançat tant amb un Govern de la Generalitat” i que els preocupa que “un possible canvi de Govern aturi algunes actuacions previstes”. “Fins que ERC no ha tingut la presidència no s’han executat projectes pendents com el tercer carril de la C-17 o la passera per aquesta via que creuarà Parets”, conclou.

Finalment, la cap de llista de Mollet En Comú Podem, Marina Escribano, assegura que “aquestes eleccions són vitals” i que per això “estan actius”, donant a conèixer el seu projecte. “Creiem que la nostra candidata ha fet una gran campanya, així com el nostre candidat comarcal, i esperem els millors resultats possibles”, afegeix. A la vegada, Escribano avança que l’objectiu de Comuns Sumar “és poder conformar un govern progressista a la Generalitat”.

Grans noms a la campanya

Els quatre polítics amb qui ha parlat aquesta publicació han destacat, d’altra banda, la quantitat d’actes que ha acollit la comarca aquests darrers dies.

Entre les cares més importants, des d’ERC han portat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i Manel Balcells, conseller de Salut; Diana Riba, portaveu del partit al Parlament Europeu; la consellera d’Igualtat, Tània Verge, o el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Mentrestant, el PSC ha portat el president Pedro Sánchez i el seu candidat, Salvador Illa, mentre que Junts ha portat els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, i els comuns la seva candidata, Jéssica Albiach.

Del Vallès al Parlament

En aquestes eleccions més d’una desena de polítics vallesans es juguen una cadira al Parlament. Els més destacats són el roquerol i primer secretari del PSC, Salvador Illa, el franquesí Josep Maria Jové, número 3 de la llista d’ERC, o l’exregidor montmeloní dels comuns, Jordi Manils.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram